TV Krant

Trainwreck (2015)


trainwreck.jpg
Amy leidt in ‘Trainwreck’ een wild en losbandig leven, en daar is ze volkomen gelukkig mee. Tot ze in deze geslaagde komedie haar tegenpool Aaron ontmoet, en tot haar schrik verliefd op hem wordt.

Haar vreemgaande vader prentte het Amy (Amy Schumer) al op jonge leeftijd in: monogamie bestaat niet. Als ze zelf volwassen is leeft Amy er dan ook flink op los, en hopt van het ene bed in het andere. Ze voelt niets voor deze mannen, tot ze in bed belandt met dokter Aaron (Bill Hader). Met zijn brave inborst, gezonde levensstijl en weinig imposante liefdesleven is hij de tegenpool van Amy… En toch klikt het. Geheel tegen Amy’s regels in blijven ze elkaar ontmoeten, maar wil en kan Amy haar rock-‘n’-roll levensstijl wel opgeven?

Dramatische laag
Judd Apatow regisseerde in 2005 zijn eerste komedie ‘The 40 year old virgin’, en naast een rits eigen werk (hij maakte o.a. ook ‘Knocked up’) is Apatow als producer verantwoordelijk voor andere komische hits als ‘Superbad’, en ‘Forgetting Sarah Marshall’. Als je de films waar Apatow bij betrokken is analyseert, valt op dat de producties vaak een verrassend dramatische laag bevatten. Dat is ook van toepassing op ‘Trainwreck’. De hoofdrol wordt gespeeld door Amy Schumer, die in de film een zeer uitvergrote versie van haar eigen leven laat zien. Haar personage heet dan ook Amy, en net als in het echte leven heeft ze in de film een zus genaamd Kim, een vader die Gordon heet en die lijdt aan de chronische zenuwziekte Multiple Sclerose. We zien in ‘Trainwreck’ het verdriet wat Amy heeft over haar ouders’ scheiding, de ziekte van haar vader, en de angst die ze heeft een echte relatie aan te gaan.

Downton abbey
Maar voordat je denkt naar een loodzwaar drama te gaan kijken: ‘Trainwreck’ is boven alles een komedie, waar het nooit lang wachten is op de volgende lach. Schumer heeft het script ook geschreven, en vult het met geïnspireerde, bizarre grappen, vaak ten koste van zichzelf. Ook grappig: ze laat een bepaald type mensen heel atypisch spelen. Stoere spierbundels zoals showworstelaar John Cena en basketballer LeBron James draven op als mierzoete mannen: Cena kijkt het liefst naar arthousedrama’s en LeBron wil op tijd thuis zijn voor ‘Downton abbey’.

Geloofwaardige chemie
‘Trainwreck’ lijdt een beetje onder een ander Apatow-kenmerk, namelijk dat zijn films net te lang duren. ‘Trainwreck’ klokt in op ruim twee uur, terwijl komedies echt het beste gedijen bij maximaal negentig minuten. Maar gelukkig is er op de momenten dat de film wat in dreigt te kakken altijd wel weer een goede grap om ons bij de les houden. Komt bij dat Schumer en Bill Hader een geloofwaardige charme samen hebben. De film mag dan wel ‘Trainwreck’ heten, maar hij ontspoort zeker niet.

Vandaag op TV