TV Krant

The duke of Burgundy (2015)


the_duke_of_burgundy_26006421_st_7_s-high.jpg
Deze film vol sm en erotiek is de intelligente tegenhanger van ‘Fifty shades of Grey’, maar dan zonder mannen en naakt. Dit zou zo maar eens een van de meest bijzondere films kunnen zijn die je de laatste jaren hebt gezien.Wie actrice Sidse Babett Knudsen kent als de Deense premier Birgitte Nyborg in de serie 'Borgen', zal raar opkijken haar nu te herkennen in de dominante vlinderdeskundige Cynthia.
Elke dag komt de jonge huishoudster Evelyn (Chiarra D'Anna) op haar fiets aangereden om het riante landhuis waar Cynthia woont te poetsen en te boenen. De strenge manier waarop Cynthia haar bediende toespreekt en de wijze waarop ze kleine foutjes afstraft wijzen er echter op dat dit geen werkrelatie betreft, maar een lesbische sm-relatie. Het huishoudstertje spelen is een dagelijks terugkerend toneelstukje dat onderdeel vormt van hun erotische spelletjes.

In dit door de Engelse regisseur Peter Strickland geschapen universum is dat helemaal geen bijzondere situatie; in de hele film komt geen man voor, en ook sm lijkt in Cynthia's dorp geen zeldzaamheid. Zo hoort het stel dat een ingewikkeld sm-apparaat dat ze willen bestellen, een houten bed met daaronder een schuifla waar Evelyn 's nachts in kan liggen, onlangs ook al aan een paar buren is verkocht.

Tientallen tinten tintelender
Cynthia zit het liefst met haar neus in de vlinderboeken (de duke of Burgundy is een vlindersoort) en het stel bezoekt geregeld lezingen over deze insecten. De vlinder staat hier symbool voor de metamorfose die de belangrijkste personages ondergaan. Het knappe van deze film is dat het telkens terugkeren van bepaalde scènes op subtiele wijze de kleine verandering in de onderlinge verhouding weergeeft. Het geweldige acteerwerk van beide hoofdrolspeelsters doet de rest. Strickland, die opviel met zijn twee eerdere speelfilms ('Katalin Varga' en 'Berberian sound studio'), gaf zijn nieuwe productie een jarenzeventig-sfeer mee die herinnert aan 'Emmanuelle', maar dan zonder al te veel bloot in beeld te brengen. De mogelijk meest aanstootgevende scènes vinden zelfs plaats achter de gesloten badkamerdeur. De film is bovendien zeer geestig in de details, zoals in de scène met de timmervrouw (Fatma Mohamed) en in de aftiteling, waar een 'human toilet consultant' en zelfs een parfumontwerper worden vermeld.

Vandaag op TV