TV Krant

Mr. Holmes (2015)


holmes_01.jpg
De laatste tijd wordt Sherlock Holmes vooral neergezet als jong, hip en luidruchtig, zoals in de tv-serie met Benedict Cumberbatch en de films met Robert Downey jr.. Ian McKellens versie van de iconische speurder daarentegen is 93 jaar en worstelt met zijn gezondheid. In een huisje in Sussex geniet hij van de prachtige krijtrotsen, zijn bijenvolken en de rust. Maar één zaak van dertig jaar geleden, rond een jonge vrouw, laat hem maar niet los.

Imperfecties
Eerlijk is eerlijk. Het centrale mysterie van 'Mr. Holmes' valt tegen. De meeste Sherlock Holmes-films imponeren door een knap bedacht detective-plot en dat doet deze niet. Gelukkig staan daar veel goede dingen tegenover. De film speelt bijvoorbeeld knap met thema's als de betrouwbaarheid van het brein. Holmes haalt kruiden uit het Verre Oosten om daarmee zijn geheugen op te frissen, maar heeft ook momenten waarop hij elementaire dingen vergeet. Die moet hij van de dokter zelfs in een boekje noteren. Die imperfecties schetsen een mooi, kwetsbaar karakter dat aan de ene kant hulpbehoevend is en dingen vergeet, maar tegelijkertijd nog een onuitputtelijke bron van kennis bezit en op basis van de kleinste dingen conclusies weet te trekken.

Imponerend
Ian McKellen imponeert in die rol, maar ook in flashbacks als de ongeveer zestigjarige en fitte Holmes, die duidelijk verschilt van de 93-jarige wrakkige speurder. De Britse acteur is zelf 77 jaar en zit dus mooi tussen die twee uitersten. Door snelheid, oogopslag, stembehandeling en hand- bewegingen weet hij in beide leeftijden absoluut te imponeren. Daardoor voegt hij zich zonder twijfel in het rijtje van beste Holmes-acteurs. McKellen werkte al eerder met regisseur Bill Condon en kreeg destijds voor 'Gods and monsters' een Oscarnominatie voor Beste Hoofdrol. Wat ons betreft mag Mr. McKellen er voor 'Mr. Holmes' ook eentje krijgen.

Vandaag op TV