TV Krant

Mad Max: Fury road (2015)


mad_max_fury_road_15021508_st_2_s-high.jpg
De 'Mad Max'-films draaien om een antiheld in een post-apocalyptische wereld. Dertig jaar na het laatste deel verschijnt 'Mad Max: Fury road'. Hoe zat het ook al weer, wat is er intussen gebeurd en wat kunt u verwachten? Mel Gibson portretteerde Max in de eerste drie films (uit 1979, 1981 en 1985). Die originele trilogie verandert nogal van toon. De eerste is een grimmige lowbudgetfilm en de derde ('Mad Max beyond thunderdome') een opgeblazen Hollywoodspektakel met Tina Turner. Ertussenin zit 'Mad Max 2' (ook bekend als 'The road warrior') en die heeft het beste van beide werelden: een origineel, scherp verhaal, met prachtige aankleding en adem-benemende actiescènes.
En toen
Geestelijk vader en regisseur George Miller vond aanvankelijk dat hij alles wel had verteld over de eenzame avonturier. Langzaam kwamen er toch ideetjes boven borrelen, maar andere elementen wierpen roet in het eten. Mel Gibson kwam negatief in het nieuws door zijn alcoholisme, losse handjes en antisemitische uitspraken. Hij werd vervangen door Tom Hardy. In Australië konden ze niet filmen toen het landschap werd verrast door enorme regenbuien, waardoor de kurkdroge woestenij veranderde in een groene oase met pelikanen en kikkers. Dus voor de locatie moest er worden uitgeweken naar Namibië.

Mad Max 2.0
Wat kunt u van 'Fury road' verwachten? Regisseur Miller ziet de film vooral als één lange achtervolging, met zeer weinig tekst en een focus op het visuele. Max helpt een groep rebellen, onder leiding van Imperator Furiosa (Charlize Theron). Deze wordt achternagezeten door de tiran Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) en zijn bendes. Vanaf hier is het vol gas in creatief omgebouwde voertuigen.

Vandaag op TV