TV Krant

Still Alice (2014)


still_alice.jpg
Voor de Amerikaanse actrice Julianne Moore geldt: vijf keer is scheepsrecht. Zij had vier eerdere Oscarnominaties , maar ontving op 22 februari jl. dan toch eindelijk een Oscar; voor haar rol als Alice, die op jonge leeftijd Alzheimer krijgt.

Julianne Moore ('Far from heaven', 'Boogie nights') is een van de beste actrices van deze tijd en dat laat ze zien in het prachtige 'Still Alice'. Moore speelt Alice Howland, hoogleraar linguïstiek. Als taalkundige is ze zich uitermate bewust van communicatie en ze schrikt dan ook als juist zij niet op een woord kan komen. Vervolgens gaat het van kwaad tot erger. Ze stopt shampoo in de koelkast, raakt de weg kwijt tijdens het joggen en herkent mensen niet meer. Alice laat zich onderzoeken en blijkt een erfelijk soort alzheimer te hebben, dat al op jonge leeftijd toeslaat. Dat is een ramp voor de intelligente Alice, die juist zo georganiseerd was en het stabiele middelpunt vormde van haar gezin met drie volwassen kinderen. Wanhopig probeert ze vast te houden aan haar gestructureerde leventje en maatregelen te nemen voor als de oude Alice er niet meer is.

Krachtige film
'Still Alice' drijft volledig op het acteren van Julianne Moore. Ingehouden geeft ze perfect gestalte aan de vrouw die haar leven ziet instorten en steeds meer moeite krijgt zich staande te houden. We zien de groeiende vertwijfeling in haar ogen als ze deur na deur opent op zoek naar de badkamer en voelen haar tragiek als ze via een videoboodschap tot zichzelf spreekt. 'Still Alice' is een krachtige, realistische film over een droevige ziekte, zonder Hollywood-oplossingen. Het is topdrama met een aardige rol van Kristen Stewart als de jongste dochter en de excellerende Julianne Moore. We want Moore!

Vandaag op TV