TV Krant

Il capitale umano (2014)


f-capitale.jpg
Deze Italiaanse film houdt het midden tussen een modern moordmysterie en een geëngageerd sociaal drama. Centraal staan twee families die via hun puberkinderen en een noodlottig ongeval met elkaar verbonden zijn.

In een korte proloog wordt een fietser 's avonds in het donker door een automobilist van de weg gereden. Dan volgt het eerste hoofdstuk (van de drie in totaal), dat is gewijd aan makelaar Dino Ossola (Fabrizio Bentivoglio). Dino brengt zijn aantrekkelijke puberdochter Serena (Matilde Gioli) naar het huis van haar vriend Massimiliano (Guglielmo Pinelli). Diens moeder Carla (Valeria Bruni Tedeschi) is een licht-hysterische mislukte actrice, die niet geheel gelukkig is in haar huwelijk met de stinkendrijke zakenman Giovanni (Fabrizio Gifuni). Dino's ambities brengen hem ertoe zich aan deze rijke familie op te dringen, en via een partijtje tennis lukt het hem daadwerkelijk contact te leggen met Giovanni. Deze stelt hem een aantrekkelijke investering voor, en Dino gaat daarop zelfs zover dat hij zijn huis en kantoor als onderpand gebruikt voor een lening, om de benodigde zeven ton bij elkaar te krijgen. De financiële crisis en verdere ontwikkelingen zorgen er echter voor dat de onderlinge verhoudingen onder druk komen te staan.

Sociale klassen
Deze twaalfde speelfilm van regisseur Paolo Virzi is gebaseerd op de roman 'Human capital' (2004) van de Amerikaanse schrijver Stephen Amidon. Die roman werd destijds al geroemd, en ook de verfilming is positief ontvangen. De film viel op diverse festivals in de prijzen en is de Italiaanse inzending voor de komende Oscaruitreiking. Virzi verplaatste het oorspronkelijke verhaal naar de regio Brianza in Noord-Italië. De twee centrale families vertegenwoordigen verschillende sociale klassen. Voor de superrijken zoals Giovanni wordt een mensenleven in geld uitgedrukt; de middenklasse in de persoon van Dino is echter bereid het familiegeluk op te offeren in een poging tot die bovenlaag door te dringen. Virzi slaagt erin het gelaagde verhaal spannend te houden door per hoofdstuk van perspectief te wisselen. Helaas gaat de stroom van gebeurtenissen soms ten koste van het uitdiepen van onderlinge relaties, zoals die tussen Serena en haar vriend en tussen Carla en haar man. Al met al is dit een onderhoudende film, met een opvallend debuut van Matilde Gioli.

Vandaag op TV