TV Krant

The Riot Club (2014)


Riot.jpg
'The Riot Club' toont de uitspattingen van een groepje elitestudenten aan de Britse Oxford universiteit. Parallellen met de echte samenleving maken van deze film een directe aanval op de nog altijd bestaande klassenmaatschappij.

De jonge student Miles (Max Irons) arriveert als eerstejaars op de campus van de befaamde universiteit in Oxford. Hij heeft een prachtige kamer toegewezen gekregen, maar kan er niet lang van genieten. Zijn jaargenoot Alistair (Sam Claflin) wordt namelijk door diens steenrijke vader naar de campus gebracht, en die staat erop dat Alistair en Miles van kamer ruilen. Alistairs oudere broer had namelijk eerder dezelfde kamer en traditie is in die kringen heilig. Miles krijgt al gauw een relatie met Lauren (Holliday Grainger). Dan worden zowel Miles als Alistair uitgenodigd lid te worden van een zeer exclusief en nogal decadent groepje, The Riot Club, dat zijn leden al eeuwenlang selecteert op rijkdom en intellect. Na een reeks dubieuze ontgroeningsrituelen wordt het tweetal door de andere acht leden meegenomen voor hun jaarlijkse uitbundige bacchanaal in een plattelandsherberg. Het elitaire clubje gaat zich daar te buiten aan drank en spijzen. De herbergier vertrouwt het zaakje niet, maar kan niet vermoeden hoe erg het uit de hand gaat lopen...

Stijlloze klasse
De Deense filmmaakster Lone Scherfig, bekend van 'Italian for beginners', richtte zich in 'An education' ook al op het Britse onderwijs. Dat doet ze nu opnieuw in 'The Riot Club', al draait het ditmaal meer om klassenverschillen. Het intro van de film speelt zich enkele eeuwen eerder af en toont de oprichting van The Riot Club. Dat illustreert het historische kader en belang van de club, die een fictieve versie is van The Buddington Club, waarvan de Britse premier David Cameron en de Londense burgemeester Boris Johnson ooit lid waren.De boodschap van de film is helder: de aristocratische elite zoekt elkaar op, misdraagt zich naar believen, koopt eventuele schade af en houdt elkaar de hand boven het hoofd. Jeremy Irons' zoon Max speelt de wat timide Miles, die eigenlijk niet goed in het clubje past, maar zich door zijn eergevoel en ambitie laat meeslepen. Het verhaal is naar het toneelstuk 'Posh' van Laura Wade, dat in Engeland al aardig wat stof deed opwaaien.

Vandaag op TV