TV Krant

The Expendables 3 (2014)


F-the_expendables_3.jpg
Barney Ross roept zijn all-star-spierbundelteam voor de derde keer bijeen. Dit keer om het op te nemen tegen wapenhandelaar Conrad Stonebanks. Het resultaat is onderhoudend, maar braver dan verwacht. Het gegeven van 'The Expendables' blijft ijzersterk. Want waar andere actiefilms één, misschien twee bekende namen in de cast hebben, gooit deze franchise er alléén maar sterren uit het actiegenre tegenaan. Sylvester Stallone, maar ook Arnold Schwarzenegger. En Jason Statham. En Jet Li. En Dolph Lundgren. En ga zo maar door. Op de officiële poster prijken trots zeventien namen van oude én nieuwe actiehelden. Met het WK Voetbal nog in het achterhoofd zou je het kunnen vergelijken met het nationale team: alle toppers van gewone clubs die in één verband samenwerken. En dan hopen dat ze gaan scoren, natuurlijk! Dat is bij 'The Expendables' wel gelukt, want we zijn alweer toe aan film drie.

Wraak
Wat een routineklus voor Barney Ross (Sylvester Stallone) en zijn huurlingengroep The Expendables had moeten zijn, loopt uit op een drama. Hij komt namelijk oog in oog te staan met Conrad Stonebanks (Mel Gibson), medeoprichter van The Expendables, die jaren geleden het criminele pad op is gegaan als wapenhandelaar. Stonebanks weet een paar van Barney's mannen zwaar te verwonden en ontsnapt. Ross zint op wraak, maar denkt dat beter te kunnen doen met een jongere groep. Hij stuurt veteraan-Expendables als Lee Christmas (Jason Statham) en Gunner Jensen (Dolph Lundgren) met onvrijwillig pensioen, en gaat met een jong, fris team achter Stonebanks aan. Maar de oudere garde laat zich niet zo makkelijk afschrijven.

Nieuw talent
Bij de 'The Expendables'-films draait het om twee dingen: het feest der herkenning en de actie. Het is altijd weer verrassend wie ze voor een rol(letje) hebben weten te strikken. Deel drie stelt daarin niet teleur. Want ja, dat zijn echt Antonio Banderas en Wesley Snipes als nieuwe Expendables-leden Galgo en Doc, Harrison Ford als CIA-tussenpersoon Max Drummer en niemand minder dan Mel Gibson als de bad guy. Er is ook plaats voor jong, nieuw talent als 'mixed martial arts'-kampioene Ronda Rousey, bokser Victor Ortiz en de 'gewone' (maar wel gespierde) acteurs Glen Powell en Kellan Lutz. Oneliners Het feest der herkenning beperkt zich niet alleen tot de gezichten, maar ook tot de teksten. Er komen een paar bekende one-liners langs, waarbij vooral Schwarzenegger zijn klassiekers mag recyclen. 'Get to the choppa!' (uit 'Predator') en 'I lied' (uit 'Commando') worden snedig neergezet. En voor de goede verstaander zitten er ook een paar actuele grapjes in. Het personage Doc blijkt jaren in de gevangenis te hebben gezeten wegens belastingontduiking. Eén keer raden waar zijn vertolker Wesley Snipes ook jaren voor in de bak zat... En Bruce Willis krijgt een plaagstoot na. In de eerste twee delen draafde hij op als Church, maar hij vroeg te veel geld voor deel drie, waarop hij werd ontslagen. In 'The Expendables 3' vraagt iemand aan Barney Ross of hij Church nog weleens heeft gezien. Zijn antwoord: ?No. He's out of the picture.?

Diepte
Goed bedachte grapjes dus, maar wat betreft het verhaal is het bij een 'Expendables'-film altijd lastig om de diepte in te gaan. Het zijn allemaal stoere mannen, die liever hun vuisten laten spreken dan hun mond. Emoties als angst, onzekerheid of verdriet tonen ze niet. Dergelijke gevoelens worden hard weggelachen met een snedige opmerking of met een ferme klap op de schouders. Toch maken sommigen nog wel iets meer van hun eendimensionale personages. Wesley Snipes bijvoorbeeld, die acteert of zijn leven ervan afhangt. Niet op een overdreven manier, maar hij geeft zijn Doc blikken, houdingen en gebaren mee waardoor het personage veel meer diepte krijgt dan de tekst hem geeft. Dat is mooi om te zien en geeft de film ook meerwaarde.

Onbegrijpelijk
En hoe staat het met de actie? Die is niet verkeerd, al wordt er opvallend veel buiten beeld gedood. Wat blijkt: de leeftijdsgrens voor dit deel is verlaagd van zestien naar twaalf jaar, dus mochten de makers minder laten zien. Eigenlijk is dat onbegrijpelijk: 'The expendables' staat voor harde, bloederige actie, daar moet je niet opeens een familiefilm van willen maken. Beginnend regisseur Patrick Hughes (die hiervoor zijn speelfilmdebuut maakte met de western 'Red Hill') maakt er het beste van binnen de geweldsrestricties die hij krijgt opgelegd. Onder meer met een mooie openingsscène waarin Doc vanaf een rijdende trein vol wapens wordt bevrijd, en later een waarin Stonebanks door The Expendables gevangen is genomen, maar op een listige manier weet te ontsnappen aan zijn belagers. Knallend Het merendeel van de actie-scènes komt echter toch wat tam en braaf over. Hierdoor is 'The expendables 3' een stap achteruit in vergelijking met de explosieve en knallende eerste twee delen. Maar het ijzersterke gegeven van dertien-in-een-dozijnactiehelden in één film, maakt ook dit deel minstens genietbaar.

Vandaag op TV