TV Krant

The fault in our stars (2014)


f-the_fault_in_our_stars.jpg
De tieners Hazel en Gus zijn dolverliefd op elkaar. Ze hebben dan ook heel veel gemeen… waaronder kanker. ‘The fault in our stars’ laat op mooie wijze zien hoe intens deze jongeren hun liefde beleven, omdat ze weten dat het elk moment afgelopen kan zijn.

‘The fault in our stars’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Green, dat in Nederland uitkwam met de titel ‘Een weeffout in onze sterren’. Sinds het verschijnen van de tienerroman in 2012 werd het gelijk een bestseller in thuisland Amerika, en kreeg tevens een grote schare fans in Europa. Ook de film is een directe hit: in de Verenigde Staten trok het kankerdrama al meer bezoekers dan het peperdure actiespektakel ‘Edge of tomorrow’ met Tom Cruise.

Klik
De 16-jarige Hazel (Shailene Woodley) wil graag een zo normaal mogelijk leven leiden. Maar het feit dat ze door haar kanker constant met een zuurstoftank moet lopen, gooit roet in het eten. Met frisse tegenzin gaat Hazel naar een praatgroep. Daar ontmoet ze Gus (Ansel Elgort), bij wie door de kanker een been is afgezet. Ze worden verliefd, maar de ziekte hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Hoelang mag dit geluk duren? Voor het te laat is willen ze ieder geval naar Amsterdam, waar Hazel de schrijver Peter van Houten (Willem Dafoe) wil ontmoeten, auteur van haar favoriete boek ‘An imperial affliction’.

Dimensie
Wat is de kracht van ‘The fault in our stars’? Op de eerste plaats doet een mooie liefdesgeschiedenis het natuurlijk altijd goed. En als dan één van de geliefden ernstig ziek blijkt te zijn, geeft dat een enorme dramatische dimensie. ‘The fault in our stars’ doet er nog een schepje bovenop: allebei de lovers zijn ernstig ziek. Dat heft het verschil tussen de twee direct op. Er is niet een sterke en een zwakke persoon, dus de sympathie wordt over beiden verdeeld. Het levert bovendien een extra spanningsfactor op: wie gaat er als eerste dood?

Humor
Bovenstaande klinkt wat oneerbiedig, maar het is precies de manier waarop Hazel en Gus met de situatie omgaan. De tieners gaan de kanker met gitzwarte humor te lijf. Dat doet de film goed: er wordt niet te panisch over de ziekte gedaan, behalve misschien door hun overbezorgde ouders. Hazel en Gus zijn puberaal, levendig en grappig… en daarnaast toevallig ook kankerpatiënt. Ze weigeren de ziekte hun leven te laten bepalen, ondanks dat Hazel rondloopt met een zuurstoftank en een slangetje door haar neus, en Gus een kunstmatig been heeft.

Chemie
Maar ja, soms wordt het duo onherroepelijk geconfronteerd met hun tekortkomingen. Zo is Hazel uitgeput als ze de steile trappen van het Anne Frankhuis moet beklimmen tijdens hun bezoek aan Nederland (zie kader) en blijkt Gus toch niet al zijn problemen te kunnen weglachen. Hoofdrolspelers Shailene Woodley en Ansel Eigort hebben een goede chemie samen (saillant detail: ze spelen zus en broer in de ‘Divergent’-films). Maar Woodley wint op punten wat acteren betreft. Ze weet ons meer te ontroeren, maar dat kan ook komen door het personage dat ze speelt in de film. Gus is het overgrote deel van de film vrolijk, sprankelend en vol ideeën, terwijl Hazel wat vaker haar blije masker laat vallen en ook andere emoties laat zien. Dat maakt haar diepgaander dan Gus.

Brok
Omdat ‘The fault in our stars’ niet vanaf het begin een beroep op ons sentiment doet, komen de momenten dat het wel echt zielig wordt, goed binnen. Zeker in het laatste deel -als het allemaal misgaat wat de ziekte betreft- leef je ook echt mee, omdat je nog niet murw gebeukt bent met hartverscheurende beelden. We kunnen ons voorstellen dat het echte huilen vooral door tienermeiden wordt gedaan, die het boek over hun leeftijdsgenoten zo massaal hebben omarmd. Maar door de prima opbouw en het acteerspel zullen ook volwassenen regelmatig een brok in hun keel voelen.

Vandaag op TV