TV Krant

Grace of Monaco (2014)


f-grace.png
'Grace of Monaco' gaat over Grace Kelly, en hoe ze jaren na haar huwelijk met prins Reinier van Monaco, de keuze moet maken tussen actrice of prinses zijn. Uiteindelijk kiest ze voor de rol van haar leven.

Er is ruzie tussen 'Grace of Monaco'- regisseur Olivier Dahan en de Amerikaanse producent Harvey Weinstein. Wat is het geval: Weinstein is niet tevreden met de filmversie van Dahan en eist dat er een nieuwe montage komt, waarin er meer wordt gefocust op de Hollywoodperiode van Grace Kelly. Anders trekt hij zich terug als distributeur. Nu staat de producent al bekend als iemand die zich op weinig subtiele wijze met de montage van films bemoeit (zijn bijnaam is niet voor niets Harvey Scissorhands) maar in het geval van 'Grace of Monaco' snap je hem ergens wel. Het is namelijk ook niet de film die wij hadden verwacht.

Belasting
Het is 1962, zes jaar na het 'huwelijk van de eeuw' tussen filmster Grace Kelly (Nicole Kidman) en prins Rainier van Monaco (Tim Roth). Het dwergstaatje verkeert in een crisis: grote broer Frankrijk wil namelijk dat Monaco belasting gaat heffen, waarvan een groot deel naar de Franse schatkist zal vloeien. Prins Rainier weigert, waarop Frankrijk zijn tanden laat zien door de grenzen af te sluiten, en te dreigen dat Monaco weer onder Frans grondgebied zal worden geschaard. Kan Grace met haar charme en acteertalent iets aan de nijpende situatie doen?

Onbekende passage
Economisch gezien was bovenstaand conflict ongetwijfeld erg spannend voor de Monegasken? Maar het is niet direct het uitgangspunt dat je verwacht als je naar een film gaat over Grace Kelly. Wij dachten meer aan een verhaal over hoe de Hollywoodster en Oscarwinnares haar prins (op het witte paard) ontmoet, en het sprookjeshuwelijk dat daarop volgt. Maar de makers kiezen voor een andere aanpak, vergelijkbaar met het in 2013 verschenen 'Diana'. In die film over prinses Diana (toevallig met Nicole Kidmans hartsvriendin Naomi Watts in de titelrol) kregen we ook niet de voor de hand liggende verhaallijnen, maar werd er gefocust op een redelijk onbekende passage uit haar leven, namelijk Diana's relatie met hartchirurg Hasnat Kahn.

Hollywood
Na die eerste verwondering (en misschien een beetje teleurstelling) weet 'Grace of Monaco' toch te boeien. Ogenschijnlijk heeft het conflict tussen Monaco en Frankrijk weinig met Grace Kelly te maken, maar regisseur Dahan (bekend van de Edith Piaf-film 'La vie en rose') geeft er zo'n draai aan dat ze er wél een belangrijke rol in speelt, zowel voor de buitenwereld als voor zichzelf. Ze woont al zes jaar in Monaco (Kelly trouwde in 1956 met Rainier), maar de inwoners blijven haar zien als de Amerikaanse filmster. Kelly kan nauwelijks Frans praten en Hollywood blijft lonken? Zeker als Alfred Hitchcock (Roger Ashton-Griffiths) persoonlijk op het paleis langskomt om haar de hoofdrol in zijn nieuwste film 'Marnie' aan te bieden! Maar door de Frankrijk-crisis in 1962 beseft Kelly dat ze moet kiezen: keert ze terug naar Hollywood, of sluit ze die deur voorgoed? Kiest ze met hart en ziel voor Monaco, steunt ze haar man in deze moeilijke tijd, en zorgt ze ervoor dat de Monegasken haar als één van hen gaan zien?

Inleven
Nicole Kidman (veertien jaar ouder dan Grace Kelly destijds was) lijkt niet erg op het icoon maar is, net als Kelly, wél een filmster. Dus ze kan zich prima inleven hoe Grace zich moet hebben gevoeld, en kan dat gevoel vervolgens weer prima overbrengen op de kijker. Er zitten opvallend veel close-up shots van haar ogen in de film, en daarin 'lees' je haar innerlijke strijd.

Sprookje
De film opent erg sterk, met een opname van de kronkelige bergweg waar Kelly uiteindelijk in 1982 zou verongelukken. De camera draait om dit beeld heen en we zien dat het een achtergrondprojectie is voor een autoscène in 'To catch a thief' (1955) waarin Kelly de hoofdrol speelt. Heden en verleden komen prachtig samen in deze scène. De rest van de film moet regisseur Dahan oppassen dat 'Grace of Monaco' niet te veel op een sprookje gaat lijken. Niet zozeer qua verhaal, maar door de aankleding en ingrediënten: hij filmt in zachte, warme tinten en Monaco is met zijn prachtige kastelen en villa's de perfecte romantische achtergrond. En dan speelt ook nog eens een echte prinses in prachtige jurken de hoofdrol! We missen nog een boze heks, al komt de pinnige (in uiterlijk en innerlijk) persoonlijke assistente Madge Tivey-Faucon (Parker Posey) aardig in de buurt. Maar ja, Dahan kan moeilijk de weelde en rijkdom minder laten lijken dan het was. Gelukkig zet Kidman een menselijke prinses neer, met wie gewone stervelingen kunnen meeleven.

Vandaag op TV