TV Krant

Blue ruin (2013)


f-blue_ruin.jpg
De Amerikaanse wraakfilm 'Blue ruin' is een verrassende thriller vol gewelddadige plotwendingen. Een eenling neemt het hierin op tegen een hele familie agressieve rednecks en komt ondanks zijn gestuntel een heel eind.

Dwight Evans (Macon Blair) is een zwerver die zijn voedsel zoekt in vuilnisbakken, slaapt in zijn oude blauwe Pontiac en er met zijn woeste baard uitziet als... tja, als een zwerver. Op een dag komt een politieagent hem meedelen dat een zekere Will Cleland (David W. Thompson) uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Dwight weet niet hoe snel hij in de actiemodus moet schieten; hij steelt een accu, brengt zijn Pontiac aan de praat en rijdt in één ruk naar zijn geboortedorp in de staat Virginia. Daar dringt hij het familiehuis van de Clelands binnen en brengt er op een onhandige, bloederige wijze Will om het leven. Daarna gaat Dwight voor het eerst in jaren langs bij zijn zus Sam (Amy Hargreaves) om haar dit nieuws te vertellen. Gaandeweg realiseert hij zich dat de familie Cleland zijn onbezonnen actie wel zal willen wreken, dus hij adviseert zijn zus om een tijdje onder te duiken en verschanst zichzelf in haar huis. De daarop volgende reeks gebeurtenissen laat onvermijdelijk een alsmaar langer wordend bloedspoor achter.

Nieuwe Tarantino?
Voor cameraman Jeremy Saulnier is 'Blue ruin', na zijn wat mindere regiedebuut 'Murder party' uit 2007, pas zijn tweede speelfilm. Toch wist hij met 'Blue ruin' al diverse prijzen te winnen, waaronder de internationale persprijs in Cannes. Saulnier wordt zelfs al voorzichtig bekeken als een nieuwe Tarantino in de dop, al komt een vergelijking met 'Blood simple' van de Coen Brothers misschien meer in de buurt. De wraakfilm vormt een subgenre dat veel gekopieerd en gerecycled wordt. Vaak begint het met een gruwelijke misdaad, zodat de daarop volgende wraak begrijpelijk en gewenst wordt. Saulnier wijkt hier radicaal van af, door de hoofdpersoon eerst, ogenschijnlijk zonder enige reden, een moord te laten plegen, en pas later prijs te geven waar dit voor nodig was. Veel is hier nog niet mee verklapt, want bij de eerste moord is de film pas tien minuten bezig. Een aardige bijrol is er voor Dwights vriend Ben (Devin Ratray). 'Blue ruin' is spannend en meeslepend, en niet geschikt voor weekhartige kijkers.

Vandaag op TV