TV Krant

Pompeii (2014)


F-pompeii_3d.jpg
In de welvarende havenstad Pompeii bloeit de liefde tussen een slaaf en een adellijke dame op. Maar hoelang kunnen ze van hun geluk genieten als Pompeii door een allesvernietigende vulkaanuitbarsting bedreigd wordt?

Bij ‘Pompeii’ keken we uit naar een bijzondere combinatie: regisseur Paul W.S. Anderson ging namelijk een script verfilmen van Julian Fellowes. Het is bijzonder omdat Anderson bekend is van weinig subtiele knokfilms als de ‘Resident evil’-reeks, en Fellowes voornamelijk deftige Britse periodedrama’s als ‘Downton abbey’ schrijft. Wat zou er gebeuren als die twee gaan samenwerken? Gladiatoren die eerst gemoedelijk keuvelend een kopje thee drinken, voordat ze elkaar de hersens inslaan? Maar enig speurwerk leert dat de hele unieke samenwerking tussen de twee tegenpolen behoorlijk uit zijn verband is gerukt. Fellowes heeft wel wat dingen herschreven in het al bestaande script, maar dat was blijkbaar zo miniem dat hij zijn naam niet bij de aftiteling vermeld hoefde te zien. Jammer, want we waren toch wel erg benieuwd hoe hij het brute gladiatorleven enig cachet had gegeven. Wat we nu krijgen is een typische Paul W.S. Anderson film: lompe actie, maar wel vlot en met plezier in beeld gebracht.

Gladiator
De slaaf Milo (Kit Harington) blijkt zo goed te kunnen knokken, dat hij naar Pompeii wordt gestuurd om als gladiator te vechten in de arena. Hier wordt hij verliefd op de mooie Cassia (Emily Browning), de dochter van de stadsbestuurder. De meedogenloze senator Corvus (Kiefer Suthertland) dingt echter ook naar haar hand, en doet er alles aan Milo uit te schakelen. Naast dit menselijke drama rommelt het ook in de vulkaan Vesuvius, die dreigend boven Pompeii uittorent…

Pril geluk
‘Pompeii’ zou je wat opbouw betreft kunnen vergelijken met ‘Titanic’. In beide worden een arme jongen en een rijke vrouw verliefd op elkaar. De omgeving is tegen hun relatie, maar ze zetten door. Helaas zal een waargebeurde ramp hun prille geluk bruut in de kiem smoren… In ‘Pompeii’ wordt de mannelijke helft van het gedoemde liefdeskoppel gespeeld door Kit Harington, die ‘Game of thrones’-fans zullen herkennen als Jon Snow, Qua zwijgzaamheid en uiterlijk (halflange bos met krullen, baardje) lijken Snow en Milo erg op elkaar, maar voor ‘Pompeii’ heeft Harington zichzelf tot een imposante spierbundel opgepompt. Hij vormt een leuk duo met Emily Browning als Cassia. Hij is serieus, zij wal frivoler, maar je gelooft wel dat deze twee voor elkaar kunnen vallen, in de paar dagen die ze is gegeven voor de hel losbarst.

Charisma
Van de bijrol-spelers vallen er twee op: In negatieve zin is dat Kiefer Sutherland. We hebben zelden iemand zo horen struikelen over een deftig Brits accent. ‘Praat in godsnaam in je Amerikaanse tongval!’ wil je hem toeroepen, als Sutherland weer eens speech verhaspelt door zijn ongemakkelijk klinkend Engels. In positieve zin is het Adewale Akinnuoye-Agbaje, als mede-gladiator Atticus. Deze grote zwarte beer van een vent lijkt alleen maar gecast te zijn voor de vechtscènes. Die hij overigens prima doet, maar de acteur weet een extra laag aan zijn rol mee te geven. Zijn ogen spreken enorm, en hij praat zacht, aardig bijna. Wat het dan weer onheilspellend maakt als Atticus vriendelijk tegen Milo zegt dat hij hem sympathiek vindt… en hem daarom snel zal doden in de arena. Door zijn charisma overschaduwt Akinnuoye-Agbaje regelmatig de echte hoofdrolspeler Harington.

Catastrofe
In het kader lees je wat voor onheil Pompeii over zich uitgestort kreeg. Het maakt ‘Pompeii’ in potentie tot de ultieme rampenfilm… omdat het zowat elke natuurcatastrofe in zich heeft! Het is eigenlijk drie films ineen: ‘Dante’s peak’ (voor de vulkaanuitbarsting), ‘Earthquake’ (voor de aardbeving) en ‘The impossible’ (voor de tsunami) en dan is Pompeii ook nog eens in 3D. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de effecten niet fantastisch zijn. Hierdoor word je niet meegezogen in de angst of spanning die zo’n catastrofe zou moeten oproepen. Maar dat is geen ramp; een stel aardige acteurs en een vlot verteld verhaal houden ‘Pompeii’ nét overeind.

Vandaag op TV