TV Krant

Anchorman 2: The legend continues (2013)


f-anchorman_2_the_legend_continues_02035930_ps_5_s-.jpg
Nieuwslezer en alfamannetje Ron Burgundy is terug! Maar kan hij wel meekomen in het moderne jaar 1980, waarin de 24-uurs nieuwszenders hun intrede doen? We zien het in de vermakelijke comedy ‘Anchorman 2: The legend continues’.

In 2004 kwam ‘Anchorman: The legend of Ron Burgundy’ uit. Hij deed het in thuisland Amerika wel aardig (de film werd niet uitgebracht in Nederland) maar was geen enorm bioscoopsucces. Maar op dvd groeide ‘Anchorman’ in de loop der jaren uit tot een culthit waarvan sommige onliners klassiekers werden, zoals ‘Stay classy!’ en ‘I love lamp’. Maarja, aan een culthit verdient een filmmaatschappij stukken minder dan een commerciële hit, dus een vervolg liet lang op zich wachten. Tien jaar om precies te zijn, maar hij is er nu toch echt, en zelfs in Nederland: ‘Anchorman 2: The legend continues’.

Dronken depressie
Ron Burgundy (Will Ferrell) krijgt eind jaren 70 een grote klap te verwerken als niet hij, maar zijn vrouw Veronica (Christina Applegate) een grote promotie krijgt bij de nieuwszender waar ze beiden werken. Hij zakt weg in een dronken depressie, tot hij wordt gevraagd voor een nieuw, revolutionair iets: de 24-uurs nieuwszender GNN. Hij verzamelt zijn oude nieuwsteam om zich heen, bestaande uit Brick Tamland (Steve Carell), Brian Fantana (Paul Rudd) en Champ Kind (David Koechner) en gaat aan de slag. Burgundy’s programma wordt eerst in het holst van de nacht uitgezonden, maar door de sensationele onderwerpen is het toch een kijkcijferhit, en transformeert Burgundy in dé anchorman van GNN. Het succes stijgt hem al snel naar het hoofd. Zal Burgundy op tijd inzien dat geld alleen niet gelukkig maakt?

Droogkomisch schepsel
Of je ‘Anchorman 2’ leuk gaat vinden, hangt af of je Will Ferrell leuk vindt. De Amerikaan heeft een specifiek soort humor: hij speelt vaak dommige figuren die vol zijn van zichzelf, en met een stalen gezicht de meest bizarre dingen uitkramen. Zelfde met Ron Burgundy: deze pompeuze nieuwslezer is een leeghoofdige blaaskaak, die niet gehinderd wordt door sociale remmingen. Toch weet de acteur hem tot een fascinerend en droogkomisch schepsel te maken, ongrijpbaar qua uitspraken en acties. Als hij bij de familie van een zwarte vriendin gaat dineren, praat Ron in een straattaal waarvan hij denkt dat deze aanslaat bij zijn tafelgenoten. “Welke van jullie crack rokende bitches kan mij het zout aangeven?” De keurige familie kijkt hem verbijsterd aan, terwijl hij vrolijk doorbabbelt over de onderdrukking door de blanke man.

Frituurvet
Die pijnlijke momenten zouden gewoon pijnlijk kunnen blijven, maar Ferrell weet ze met de juiste timing, uitdrukking en intonatie tot hilarische momenten te maken. Zoals hij eigenlijk in elke scène de show steelt. Is het niet met komisch tenenkrommende momenten, dan is het wel met totaal absurde gebeurtenissen: Zoals een ongeluk met de camper van Burgundy, waardoor we de vier nieuwsmannen in slowmotion door de camper zien tuimelen, onzacht in botsing komend met bowlingballen, schorpioenen en frituurvet.

Sketches
Ferrell is het komische kloppend hart én de rode draad van de film. Haal hem weg en… er blijft weinig over. Zijn drie sidekicks van het nieuwsteam hebben hun momenten, maar zijn lang zo grappig niet zonder hun grote leider. En zonder hem valt pas op wat een lappendeken de film eigenlijk is. Het zijn sketches die soms nauwelijks met elkaar te maken hebben, aan elkaar geplakt. En die rommelige structuur is jammer, want ‘Anchorman 2’ heeft zeker wel een uitgangspunt waarover nagedacht is. Het gaat het over de start van 24-uur nieuwszenders. Had je voor die tijd maar een paar uur nieuws per dag waardoor je de krenten uit het afgelopen etmaal kon kiezen, nu moet er altijd nieuws zijn… ook al is dat er eigenlijk niet.

Lekkere nummers
Iets meer focus en een kortere tijdsduur (112 minuten is te lang voor een comedy) hadden de film zeker geen slecht gedaan. Maar de one-man-show van Ferrell is fantastisch, en wordt er prima gebruik gemaakt van de lekkerste nummers uit de periode rond 1980 (o.a. Ride like the wind can Christopher Cross, White lines van Grandmaster flash en Every one’s a winner van Hot chocolate komen langs). Met een beetje geluk wordt ‘Anchorman 2: The legend continues’ niet alleen een nieuwe culthit, maar zelfs een commerciële hit.

Vandaag op TV