TV Krant

Johnny English reborn (2011)


315.jpg
Stuntelige spion Johnny English is terug. Dit keer moet hij een internationaal crimineel netwerk oprollen, dat de wereld in chaos wil storten. De vraag is alleen of het inzetten van English de criminelen niet eerder helpt dan hindert.

Na een jarenlang kluizenaarschap bij de monniken in Tibet, wordt de Engelse spion Johnny English (Rowan Atkinson) ontboden bij M17, de Britse geheime dienst. Nieuwe chef Pamela Thornton (Gillian Anderson) vertelt hem dat er een internationaal crimineel netwerk actief is, die met het elimineren van wereldleiders de macht wil grijpen. De criminelen zijn al geïnfiltreerd in de Russische KGB, de Amerikaanse CIA én in MI7. English kan dus niemand vertrouwen, op een klein groepje na: de kersverse geheim agent Tucker (Daniel Kaluuya), de mooie gedragsdeskundige Kate Sumner (Rosamund Pike) en English’ grote idool, spion Simon Ambrose (Dominic West). Stuntelend en struikelend kwijt English zich van zijn zware taak.

Mr. Bean
Begin september gaf Rowan Atkinson aan nooit meer in de huid van Mr. Bean te stappen. Hij vind zichzelf te oud om de kinderlijke kluns nog langer neer te zetten. Groot gelijk. De serie was briljant, en de in 1997 verschenen ‘Bean’-film was een prima afscheid. Tot ziens, boek gesloten, laten we verder gaan. Toen in 2007 ‘Mr. Beans holiday’ uitkwam, riekte dat dan ook naar geldklopperij. En ondanks dat er leuke stukken in die film zaten, miste het een bepaalde relevantie. Het voegde niks toe aan wat er al was en voelde hierdoor als een gemakzuchtige herhalingsoefening.

Wedergeboorte
En dat brengt ons naar ‘Johnny English’, Atkinsons andere bekende personage. Heeft hij nog bestaansrecht? Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met English in de gelijknamige film uit 2003 (Britse tv-kijkers kenden hem al langer, want de toen nog naamloze stuntelige spion figureerde tussen 1992 en 1997 in een reeks commercials van een creditcardmaatschappij). De film ‘Johnny English’ had zijn leuke momenten, maar was ook vaak flauw. De balans tussen actie en humor schoot te vaak door naar het laatste, waardoor het te kolderiek werd. Maar nu is er de wedergeboorte van Johnny English, zoals de titel al zegt. Er wordt met geen woord gehint naar de eerste film, en alle personages met wie English daarin samenwerkte zijn verdwenen. Alles is nieuw, van zijn chef (‘X-files’ Gillian Anderson) tot zijn sidekick (frisse verschijning Daniel Kaluuya). Wat ook nieuw is, is de balans: Johnny English is nu meer een actiefilm, met een stel erg komische scènes.

James Bond
Johnny English is één grote ode aan James Bond, met imposante locaties, spetterende achtervolgingen, coole gadgets en adembenemende actie (en met ‘I believe in you’ een Bondnummer die beter is dan die van de laatste vier, vijf 007-films). Maar de komische knipoog naar Bond is nooit ver weg. Zo vindt er over de daken van Hong Kong een achtervolging plaats tussen English en de Japanse crimineel Ling (Williams Belle). Als een aap klautert en springt Ling over allerlei obstakels. Dit lijkt op de adembenemende scène uit ‘Casino Royale’, waarin 007 over een bouwkeet een bad guy achternazit. Het verschil is echter dat English niet gaat klauteren en springen: hij pakt gewoon de lift. Terwijl zijn tegenstander met gevaar voor eigen leven langs een stellage naar beneden probeert te komen, staat een frisse English hem daar al op te wachten. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ook bijzonder is een race dwars door Londen in een … rolstoel! English wordt met auto’s en motoren achternagezeten, en als voertuig heeft hij enkel een elektrische rolstoel tot zijn beschikking. Maar English weet met vernuftig rijwerk toch uit handen te blijven van zijn achtervolgers.

Killer Cleaner
Beide scènes raken de kern van ‘Johnny English reborn’: als kijker moet je lachen om de droogkloterige manier waarop English de zaken oplost, maar je zit tegelijkertijd vol spanning te kijken naar de meer dan imposante actie. En ondanks dat English een aantal ongelofelijk domme fouten maakt, zaken vreselijk verkeerd inschat en over de hele linie incompetent speurwerk verricht, is hij toch een stuk geloofwaardiger dan in zijn eerste film. Daarin was Johnny English namelijk veel meer een cartoon dan een mens, en dat is nu omgedraaid. Cartoonesk is nog wel de ‘Killer Cleaner’ (Pik-Sen Lim), een bejaarde dame die met haar stofzuiger allerlei moordwapens kan maken om English uit te schakelen. Maarja, was de reus met de ijzeren tanden die in een paar échte Bondfilms opdraafde, ook niet erg over de top? We moesten wel lachen hoe Johnny English elk oud vrouwtje voor de Killer Cleaner aanziet, tot de Engelse koningin aan toe.

Prima cast
Atkinson heeft een prima cast om zich heen die allen in staat zijn bloedserieus op de meest bizarre situaties te reageren. Ze zijn de aangevers van Atkinson, die mede door hun goede spel en timing zo kan stralen. Er zijn nog stukken die te lang duren en grappen die flauw zijn, maar dit deel is op alle fronten beter dan de eerste film. Johnny English heeft zijn bestaansrecht laten zien. Mr. Bean is dood, leven Johnny English!

Vandaag op TV