TV Krant

50 first dates (2004)


50.jpg
Een eerste afspraakje is al spannend, maar wat als je die date ‘tig keer moet overdoen… met hetzelfde meisje? Met dit gegeven speelt ’50 first dates’, met als resultaat een even leuke als lieve komedie.

Henry Roth (Adam Sandler) werkt als bioloog in een dolfinarium op Hawaii. Dat hij erg van het vrijgezelle leven geniet, wordt snel duidelijk in de eerste minuten van de film. Een hele stoet aan dames komt langs om te vertellen over de fantastische dates die ze met Henry hadden. Een ding vonden ze allemaal wel jammer: na dat eerste afspraakje kreeg hij bindingsangst en liet niets meer van zich horen.
Dat verandert als hij in een eettentje Lucy Whitmore (Drew Barrymore) ziet. Henry valt als een blok voor de mooie Lucy, die vredig een huisje van wafels op haar bord aan het bouwen is. Hij schuift bij haar aan, laat zien hoe je met behulp van een tandenstoker een scharnierend wafelraampje maakt en het ijs is gebroken. Na urenlang gepraat en gelachen te hebben nemen ze afscheid van elkaar, maar niet zonder een afspraak voor de volgende dag te hebben gemaakt; zelfde tijd, zelfde plaats.
Kat in ’t bakkie toch? Dat denkt Henry tenminste wel als hij de volgende morgen het eettentje weer binnenstapt. Maar als Lucy binnenkomt loopt ze hem straal voorbij. Dat is Henry niet gewend. Gewoonlijk is hij zijn liefjes binnen een dag vergeten, maar nu gebeurt dat met hem! Als hij verhaal bij haar gaat halen kan ze zich niets meer herinneren van de dag ervoor, en wordt zelfs een beetje bang van Henry.
Gedesillusioneerd gaat hij aan de bar zitten, waar de eigenaresse hem de reden van Lucy’s rare gedrag vertelt. Door een auto-ongeluk is ze een deel van haar geheugen kwijt. Met als gevolg dat elke morgen dat Lucy wakker wordt, ze zich niets meer kan herinneren van de vorige dag. Van het ongeluk weet ze niks meer, maar rest van die dag herinnert ze zich –letterlijk en figuurlijk- als de dag van gisteren… die dus eigenlijk al maanden achter haar ligt.
Henry laat zich echter niet zo snel uit het veld slaan en probeert elke dag weer opnieuw haar hart te winnen. Hij krijgt hierbij hulp van zijn beste vriend Uli (Rob Schneider), en –na enige aarzeling- van Lucy’s vader Marlin (Blake Clark) en broer Doug (Sean Astin, die na zijn rol als Samwise Gamgee in ‘Lord of the rings’ een werkelijk hilarische labiele bodybuilder neerzet). Zal het Henry lukken om verder te komen dan de eerste date?

Wij van de TV Krant zijn nooit fan geweest van Adam Sandler. Daar hebben zwaar onleuke ‘komedies’ als ‘Happy Gilmore’, ‘The Waterboy’ en ‘Little Nicky’ wel voor gezorgd. Maarrrr… zo langzamerhand moeten we onze mening wat bijstellen. Want er zitten een paar titels in zijn laatste reeks films die zeker de moeite waard zijn. Zoals ‘The wedding singer’, ‘Punch-drunk love’ en ‘Anger management’.
’50 first dates’ hoort ook in deze categorie thuis, al lijkt het in het begin van de film helemaal fout te gaan. In een tenenkrommend flauwe scène wordt een oerlelijke vrouwelijke collega van Henry ondergekotst door een walrus. Tja. We wilden onze jas al aantrekken en de bioscoop uitlopen toen er opeens iets aparts gebeurde… de film werd leuk. Na de valse start met de kenmerkende agressieve Sandlerhumor, laat de acteur namelijk een warme kant zien, en blijkt hij subtiel en ingetogen te kunnen spelen.
Wat ook helpt is de aanwezigheid van Drew Barrymore. De actrice heeft iets heel liefs over zich in deze film, waardoor je gelijk met haar meeleeft en niet wilt dat haar iets ergs overkomt. De chemie tussen Barrymore en Sandler is echt, en daardoor begrijp je ook direct waar om vrouwenversierder Henry Roth in een klap wél voor altijd bij één vrouw wil blijven, en daar zonder mopperen al die moeite voor wilt doen.
Het goede script van debuutschrijver George Wing heeft misschien niet de intelligente humor van het soortgelijke ‘Groundhog day’ (waarin Bill Murray dezelfde dag steeds weer opnieuw beleeft) maar weet wel vaak een perfecte combinatie tussen drama en humor te creëren. Zoals een memorabele scène in Lucy’s ouderlijk huis laat zien. Het toeval wil namelijk dat de dag na het ongeluk haar vader jarig is. Hierdoor viert Lucy elke dag zijn verjaardag… en spelen vader Marlin en broer Doug zuchtend steeds weer het spelletje mee. Elke dag eten ze weer slagroomtaart, en elke avond kijken ze weer naar Lucy’s cadeau aan haar vader: de video van ‘The sixth sense’ (en moeten dus ook elke keer weer ‘verrast’ reageren op de onverwachte ontknoping van deze film). Als verrassing verft Lucy de witte muren van de garage in bonte kleuren, terwijl broer en vader (grim)lachend toekijken. De scène is hilarisch, maar heeft tegelijk iets triests. Want als Lucy naar bed is gaan Marlin en Doug tot diep in de nacht door om de sporen van de verjaardag uit te wissen. Dus de resten van de zoveelste taart weggooien, ‘The sixth sense’ weer inpakken en de garage voor de ‘tigste keer weer wit schilderen. Allemaal uit liefde voor hun Lucy, om haar droomwereld niet te verstoren. Scènes als deze zorgen ervoor dat ’50 first dates’ niet alleen humor heeft, maar ook een hart.

Vandaag op TV