TV Krant

In the fog (2013)


f-fog.jpg
Wat kan een nieuwe film over de Tweede Wereldoorlog nog brengen, na wat er eerder is gemaakt? De Wit-Russische film 'In the fog' voegt toch weer een nieuw hoofdstuk toe met een verhaal over morele dilemma's.

De spoorwegarbeider Sushenya (Vladimir Svirski) werkt met een aantal collega's aan het spoor. Het is 1942 en de Duitsers hebben het westen van de Sovjet-Unie bezet. Partizanen voeren regelmatig guerrilla-acties uit, maar de represailles van de Duitsers zijn uitermate wreed. Wanneer een Duitse trein door een sabotage-actie ontspoort, worden Sushenya's schuldige collega's en hijzelf gearresteerd. De Duitse bevelhebber Grossmeier (Vlad Ivanov) veroordeelt de saboteurs ter dood, maar schenkt Sushenya genade en laat hem vrij. Hiermee is zijn doodsvonnis toch getekend, want het hele dorp zal hem nu zien als collaborateur en verrader. Zelfs Sushenya's eigen vrouw gelooft niet dat hij oprecht is als hij beweert niemand verraden te hebben. Die avond komen twee partizanen, Burov (Vlad Abashin) en Voitik (Sergei Kolesov) hem halen voor een afrekening in het bos. Wat een snelle executie had moeten worden, loopt echter heel anders dan gepland, waarna een dramatische vlucht door het bos volgt.

Grote Russiche cinema
De Wit-Russische regisseur Sergei Loznitsa maakte in 2011 grote indruk toen zijn duistere en somber stemmende speelfilmdebuut 'My joy' op het IFFR in Rotterdam werd vertoond. Zijn opvolger 'In the fog' is al niet veel opbeurender, maar heeft eveneens een enorme zeggingskracht. 'In the fog' won in 2012 de persprijs op het filmfestival in Cannes en bereikt nu eindelijk de Nederlandse bioscopen. De film doet in zijn sfeer en tempo denken aan het werk van Andrei Tarkovski, maar is eenvoudiger te doorgronden. De menselijke ziel wordt blootgelegd in de vorm van de dilemma's die één voor één opdoemen. Hoe kan Sushenya zich uit deze uitzichtloze situatie redden? Moet hij iemand doden om aan te tonen dat hij geen verrader is? De dwaaltocht door het dichte Russische woud gaat voor sommigen misschien te traag, maar is voor anderen een openbaring. De spanning loopt geregeld hoog op, maar de uitkomst ligt waarschijnlijk al besloten in de openings-minuten. 'In the fog' is een geweldige film die past in de grote Russische cinema.

Vandaag op TV