TV Krant

Machete kills (2013)


mach.jpg
Regisseur Robert Rodriguez is ook de maker van de kleurrijke 'Spy kids'-filmreeks, die zich richt op kinderen. Met de 'Machete'-films laat hij een heel andere kant van zichzelf zien: smoezelig, gewelddadig en heel erg voor volwassenen. Hoe de 'Machete'-films zijn ontstaan is een mooi verhaal. Rodriguez wilde 'Planet terror' (2007), zijn ode aan de B-films van begin jaren tachtig, opleuken door voorafgaand aan de hoofdfilm trailers van niet bestaande films te vertonen. Eén daarvan was 'Machete', over een ex-agent die de criminelen met een hakmes bewerkt, eh, bestrijdt. De regisseur kon het personage niet uit zijn hoofd zetten en bouwde de neptrailer van twee minuten uit tot een echte film: 'Machete' (2010). Bij de aftiteling zat de vooraankondiging van een vervolg: 'Machete kills'. Het zag eruit als een grapje, maar nu weten we dat we de grapjes van Rodriguez serieus moeten nemen, want 'Machete kills' is ondertussen een feit. Dus bij deze verwachten we over drie jaar 'Machete kills again? in space!' waarvoor in 'Machete kills' opzichtig reclame wordt gemaakt.

Wereldwijde oorlog
Als de Mexicaanse drugsbaron Mendez the Madman (Demian Bichir) een raket op Amerika wil afvuren, wordt Machete (Danny Trejo) door de Amerikaanse president (Charlie Sheen) ingeschakeld om Mendez uit te schakelen. Er is echter een probleem: het ontstekingsmechanisme zit gekoppeld aan Mendez' hart. Stopt dat met kloppen, dan wordt de raket gelanceerd. Machete moet Mendez dus levend vanuit Mexico over de grens naar Amerika zien te krijgen, naar wapenhandelaar Luther Voz (Mel Gibson). Die heeft het ontstekingsmechanisme bedacht en is de enige die het kan uitzetten. Maar Voz blijkt snode plannen te hebben om een wereldwijde oorlog te ontketenen.

Fout genre
Net als zijn voorganger en 'Planet terror' is 'Machete kills' een vette knipoog naar de B-actiefilms van zo'n dertig jaar geleden. Hij is gevuld met stoere, gespierde helden, morsige, sadistische slechteriken, sexy, schaarsgeklede vrouwen en veel explosies en geweld. Het nadeel met een ode aan een 'fout' genre is echter dat je niet alleen de pluspunten, maar ook de minpunten van dat soort films meeneemt. De term 'B-film' is geen compliment, maar juist een waarschuwing dat de desbetreffende titel flink tekortschiet op gebieden als verhaal, karakterontwikkeling, acteren en effecten. 'Machete kills' heeft bewust deze 'kenmerken' overgenomen.

Stoere stoeipoezen
De reden dat de minpunten nu wel te pruimen zijn, is dat 'Machete kills' zichzelf niet zo serieus neemt als de originele knokfilms. Er wordt juist de nadruk gelegd op slechte effecten (lullige explosies, duidelijk plastic lichaamsdelen die worden afgehakt) waardoor het grappig wordt. En werkelijk alle vrouwen lopen er halfnaakt bij. Rodriguez komt hierbij met een welkome emancipatie-aanvulling: Ze zien er dan wel uit als sexy stoeipoezen, maar zijn meer dan alleen maar bimbo's. De vrouwen (met in de frontlinie Amber Heard, Sofía Vergara en Michelle Rodriguez) zijn stoere chicks: met stilettohakken, kroontjes van missverkiezingen en metalen mitrailleur-bh's winnen ze zowat elk gevecht tegen mannelijke tegenstanders. Ook leuk: een huurmoordenaar genaamd 'De kameleon', die er achtereenvolgens uitziet als Walter Goggins, Cuba Gooding jr., Lady Gaga en Antonio Banderas. Dit soort dingen houden 'Machete kills' genietbaar, evenals de vele cameo's van bekende tv- en filmsterren (hou je ogen open voor onder anderen Jessica Alba, Vanessa Hudgens en Jesse James).

Mythische wraakengel

Geheel in traditie van de vroegere actiefilms is er weinig tijd besteed aan karakterontwikkeling. Het blijven bordkartonnen personages. Er overlijden heel wat mensen in deze film, maar dat doet je hierdoor weinig. Zelfs met Machete is het moeilijk meeleven, al ziet Danny Trejo er met zijn knoestige hoofd (dat eruit ziet alsof het met een hakmes is bewerkt), grafstem waarmee hij alleen het hoognodige zegt (?Machete sms't niet?) en tanig lijf vol tatoeages wel perfect uit voor de titelrol. Machete is een mythe, een niet te doden wraakengel. Dat laatste is grappig absurdistisch in beeld gebracht als hij een strop om zijn nek krijgt en wordt opgehangen. In plaats van te overlijden, hangt hij daar alleen maar en kijkt zijn beul met ijskoude ogen aan: 'Dit werkt niet.' 'Machete' is op zijn best in dit soort over-de-top situaties, waarin de onwaarschijnlijkheid van actiefilms tot in het extreme wordt doorgetrokken.

Vandaag op TV