TV Krant

The deep (2013)


the_deep_36000309_st_2_s-high.jpg
De IJslandse filmmaker Baltasar Kormákur gebruikt een waargebeurd verhaal voor zijn film 'The deep'. Een vissersschip vergaat op zee en slechts één bemanningslid weet de koude zee te overleven en levend terug te komen.

Helse overlevingstocht

De Westmaneilanden, enkele kilometers uit de zuidkust van IJsland, worden vooral bevolkt door vissers. De stevige zeebonk Gulli (Ólafur Darri Ólafsson) gaat met zijn vrienden en collega-vissers nog een avondje flink stappen, voordat ze de volgende ochtend uitvaren. Aan boord is ook de nieuwe kok Palli (Jóhann G. Jóhannsson), die echter eerst nog moet leren om supersterke koffie te zetten. Wanneer ze in de loop van de avond een flink stuk uit de kust aan het vissen zijn, blijft ineens een van de netten achter een rots haken en wordt het schip steeds schever getrokken, tot het kapseist. De bemanning belandt in het ijskoude water en drie van hen weten zich nog een tijdje aan een wrakstuk vast te klampen. Er was geen tijd voor een SOS-bericht en het is koud en pikdonker; de situatie is hopeloos. Wanneer de een na de andere opvarende onderkoeld raakt en in het diepe, donkere water wegzakt, neemt Gulli een besluit. Hij begint te zwemmen richting de kust, wetend dat een kwartier in het koude zeewater al dodelijk kan zijn.

Fraai gefilmd en aangrijpend
Baltasar Kormákur, in IJsland bekend als acteur, theaterregisseur en filmmaker, bereikte de Hollywoodstatus met zijn film 'Contraband', waarin Mark Wahlberg de hoofdrol speelde. Dit was overigens een remake van 'Reykjavík Rotterdam' uit 2008, waarin Kormákur zelf die hoofdrol voor zijn rekening had genomen. Voor 'The deep' baseerde hij zich op zijn herinneringen aan een gebeurtenis uit zijn jeugd. In 1984 was er een vissersschip vergaan, waarbij een visser na vijf of zes uur zwemmen de kust had weten te bereiken. Een normaal mens raakt in zulk koud water na vijftien à twintig minuten onderkoeld en verdrinkt. Opvallend is dat Kormákur niet alleen de helse overlevingstocht toont, maar ook de nasleep; Gulli belandt in een medisch circus en wordt door wetenschappers als uitzonderlijk geval uitvoerig onderzocht. Helaas ontbeert dit laatste halfuur een spanningsboog, waardoor het tot dan toe spannende verhaal grotendeels inzakt. Het eerste uur is echter fraai gefilmd en heel aangrijpend.

Vandaag op TV