TV Krant

Spring breakers (2013)


spring_breakers_60082340_st_7_s-high.jpg
Spring break is dé vakantie waarin de Amerikaanse jeugd helemaal losgaat. Met verstrekkende gevolgen, bewijst 'Spring breakers'.

De vier studentes Faith (Selena Gomez), Candy (Vanessa Hudgens), Brit (Ashley Benson) en Cotty (Rachel Korine) beleven een wilde vakantie, die bol staat van de drank, drugs en seks. Het loopt uit de hand en de vriendinnen worden opgepakt. Het ziet ernaar uit dat ze de rest van hun vakantieweek achter de tralies moeten zitten, ware het niet dat louche rapper Alien (James Franco) hun borg betaalt. Die wil daar natuurlijk wel wat voor terug en de meiden belanden in een levensgevaarlijke, criminele wereld.

Disney
Op het eerste gezicht zou je 'Spring breakers' makkelijk voor een luchtige zomercomedy aan kunnen zien. De aanwezigheid van twee voormalige Disney-kindsterretjes (Vanessa Hudgens en Selena Gomez), de felle kleuren, de zomerse locaties en (bad)kledij dragen bij aan dit beeld. Maar wie op het cv van schrijver/regisseur Harmony Korine kijkt, ziet dat hij vooral felrealistische drama's maakt, o.a. over verveelde 'white trash'-jeugd ('Gummo', het script voor 'Kids'). 'Spring breakers' past ook in dit rijtje.

Lege blik
De vrolijkheid blijkt een façade te zijn en al snel sijpelt de rotting er tussendoor. Dat weet Korine al heel mooi met de openingsshot te bewerkstelligen: we zien in slow motion een meute feestgangers. De camera blijft zo lang op ze gericht dat je dingen gaan opvallen. Hoeveel flessen alcohol ze bij zich hebben. En die lege, of juist doorgedraaide blik in de ogen. De grimassen die ze trekken, veroorzaakt door pillen. En zo verandert een gezellige vakantiegroep in een opgefokte meute.

Foute pad

De vriendinnen zijn ook niet brandschoon. Ze plegen namelijk aan het begin van de film een overval om aan geld voor de vakantie te komen. De vier gaan verder het foute pad op als ze aanhaken bij rapper Alien. Deze is haast een cliché van een gangsterrapper (tatoeages, een gouden gebit, wapens en drugs in overvloed), maar James Franco weet hem toch geloofwaardig te houden. De meiden overtuigen ook, ondanks het feit dat ze bijna de gehele film in bikini lopen. 'Spring breakers' laat zien dat een bepaalde groep jeugd koste wat het kost wil feesten? Ook al moeten ze dit met geweld afdwingen.

Vandaag op TV