TV Krant

Le grand soir (2013)


le_grand_soir_67000051_st_2_s-high.jpg
Na hun eerdere samenwerking voor 'Aaltra' en 'Mammuth' hebben de Franse filmmakers Benoît Delépine en Gustave de Kervern nu 'Le grand soir' afgeleverd; een tragische film vol absurdisme, humor en cynisme.

Een overjarige punker met een hanenkam loopt met zijn hondje over straat. Hij is zo dol op dat hondje, dat hij nijdig tegen een reclamebord schopt waar een foto van een kat op staat. De dakloze punker heet Benoît Bonzini (Benoît Poelvoorde), maar op zijn voorhoofd getatoeëerd staat zijn punkersnaam NOT. Hij gaat op bezoek bij zijn ouders, die het aardappelrestaurant La Pataterie runnen, gelegen bij een deprimerende shoppingmall aan de rand van de stad. Ook Benoîts broer Jean-Pierre (Albert Dupontel), een eerbare matrassenverkoper, is daar aanwezig. In een chaotisch samenzijn praten NOT en Jean-Pierre aan één stuk door tegen hun ongeïnteresseerde vader; tegelijkertijd en dwars door elkaar heen. Het typeert de knotsgekke familie. Jean-Pierre lijkt de normaalste van het gezin, maar de eerste barstjes in zijn bestaan dienen zich aan. Zijn vrouw is bij hem weg, zijn klanten kopen niets en na een ontluisterend incident wil zijn baas van hem af. NOT ontfermt zich dan maar over zijn broer.

Indrukwekkende hoofdrol
Benoît Delépine en Gustave de Kervern werken al een jaar of tien samen als scenarioschrijvers en regisseurs. Hun gezamenlijke producties trokken internationale aandacht, zoals het op Aki Kaurismäki's werk gelijkende 'Aaltra' en de roadmovie 'Mammuth' met Gérard Depardieu. Laatstgenoemde heeft ook in 'Le grand soir' een klein rolletje, maar de aandacht gaat toch vooral uit naar de indrukwekkende hoofdrol van Benoît Poelvoorde. Deze vaste speler onder dit regisseursduo werd twintig jaar geleden in één klap tot het sterrendom geschoten in de satirische moordcomedy 'C'est arrivé près de chez vous'. Zijn personage NOT in 'Le grand soir' is een type dat je bijblijft, en niet alleen vanwege zijn opvallende uiterlijk. Tal van komische scènes houden je bij de les, zoals die waarin NOT zijn hondje bier geeft, waarin Jean-Pierre een lastige klant wil wegsturen, of waarin de twee broers een demonstratie organiseren. De film is geen hoogvlieger, en wellicht niet ieders kopje thee, maar hij zal bij de liefhebbers vast een brede grijns tevoorschijn toveren.

Vandaag op TV