TV Krant

Django unchained (2012)


django.jpg
Quentin Tarantino trakteert ons met ‘Django unchained’ weer op een explosieve mix van geweld, humor, muziek en oneliners. Het verhaal rechtvaardigt helaas niet de lengte van de film.

Pas op dames; de mijne is 165 minuten lang! Het lijkt erop dat lengte er weer toe doet in de filmwereld. ‘The hobbit: An unexpected journey’, ‘Les misérables’ en het volgende week uitkomende ‘Zero dark thirty’: allen klokken ze in op ruim tweeëneenhalf uur. Zelfde met ‘Django unchained’, de nieuwste film van Quentin Tarantino. Maar liefst twee uur en drie kwartier heeft de regisseur nodig om het volgende verhaal te vertellen.

Premiejager
Halverwege de negentiende eeuw wordt slaaf Django (Jamie Foxx) gekocht door premiejager King Schultz (Christoph Waltz). Deze is op zoek naar de gevreesde Brittle-broers, en Django kan hem helpen ze te vinden. De klus verloopt succesvol, en aangezien Django een prima schutter blijkt te zijn, stelt Schultz voor om partners te worden. Django gaat akkoord, onder één voorwaarde. Schultz moet hem helpen zijn echtgenote Broomhilda (Kerry Washington) uit de klauwen van de sadistische plantage-eigenaar Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) te redden.

Pulpsausje
Tarantino maakt een bijzondere mix van Italiaanse spaghettiwestern en een in het Amerikaanse Zuiden gesitueerd slavendrama. Hij noemt de film dan ook een ‘southern’ in plaats van een ‘western’. De regisseur overgiet het met zijn welbekende pulpsausje (het –te rode- bloed spuit als fonteinen uit neergeschoten slachtoffers) maar houdt de film intelligent door gevatte en knappe teksten. Vooral Christoph Waltz (die zijn Oscarwinnende doorbraakrol had in Tarantino’s ‘Inglorious basterds’) krijgt weer pareltjes aan oneliners in zijn mond gelegd.

Verontrustend
In bijna al zijn films zet QT een vergeten cultster in de spotlight. In ‘Django unchained’ is dat Don Johnson. in een memorabele bijrol als plantagehouder Big Daddy laat deze held uit jaren 80-serie ‘Miami vice’ zich van een onverwacht komische kant zien. Vooral het stuk waarin hij met zijn handlangers de koets van Django en Schultz willen overvallen, is hilarisch: Big Daddy & co. dragen een masker, maar de kijkgaten zijn niet iedereen naar wens. Uiterst omzichtig, om de maker van de maskers niet tegen het hoofd te stoten, probeert Big Daddy een concessie te bereiken. Dit soort komische momenten vormen een welkom tegenwicht tegenover het drama. Zo worden in ‘Django unchained’ de slaven neergezet zoals ze in de negentiende eeuw werden gezien: als tweederangs mensen. Het gebeurt niet eens op een hatelijke manier, maar meer op een manier alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, wat het des te verontrustender maakt.

Grote hoogten
Tarantino weet beeld en muziek weer prachtig te laten samenkomen. Scènes van slaven aan de ketting met daaronder snoeiharde rapmuziek blijkt een prima combi, en stoffige Ennio Morricone-deuntjes klinken weer fris en urgent bij enkele cruciale momenten in de film. De cast levert uitstekend werk, maar als we er dan toch één uit moeten pikken is dat Leonardo DiCaprio. Zijn knappe uiterlijk stond hem vaak in de weg om als acteur serieus te worden genomen. Maar hier, in zijn eerste rol als volbloed slechterik, hypnotiseert hij als Calvin Candie. Hij is charmant, gastvrij en hoffelijk, laat zich graag op zijn Frans ‘Monsieur Candie’ noemen, maar is in een fractie van een seconde snoeihard en meedogenloos als het gaat om slaven óf gasten die zich niet aan zijn regels houden.

Megalomaan
Als QT op dreef is, is het weer ouderwets smullen geblazen voor filmliefhebbers. En in het 165 minuten durende ‘Django unchained’ zit ook een fantastische film verborgen… van anderhalf uur. Het verhaal is gewoonweg te mager om de absurde lengte te rechtvaardigen. We hopen niet dat Tarantino megalomane trekjes begint te vertonen. Al vanaf zijn debuut in 1992 is hij een gevierd en gelauwerd regisseur. Met ‘Djancho unchained’ lijkt hij echter voor het eerst in zijn eigen mythe te geloven, en alles belangrijk te vinden wat hij filmt. Wellicht dat zijn vroegere editor Sally Menke, die al QT’s films heeft geknipt en geplakt, hem had kunnen overtuigen om sommige scènes in te korten of te schrappen. Maar zij stierf in 2010, en de nieuwe editor durft Tarantino duidelijk geen strobreed in de weg te zitten. Zonde, want het extra uur en kwartier ‘ruis’ waarmee ‘Django unchained’ nu doorspekt is, maakt het van een briljante film tot ‘maar’ een goede film.

Vandaag op TV