TV Krant

Rebelle (2012)


rebe.jpg
Kindsoldaten maken gruwelijke dingen mee. Deze knappe film over een meisje dat wordt gedwongen haar ouders dood te schieten, heeft ondanks de thematiek humor en zelfs een soort optimisme.

Het zwangere meisje Komona (Rachel Mwanza) legt in een voiceover uit wat haar eerder is overkomen. Als twaalfjarige woonde ze met haar ouders in een rustig dorpje in een niet met name genoemd Midden-Afrikaans land. Op een kwade dag wordt het dorp aangevallen door rebellen die Komona dwingen haar eigen ouders dood te schieten. Samen met andere kinderen wordt ze meegenomen door de rebellen om voor deze Tigers te gaan vechten. Ze leert schieten en komt in contact met de albinostrijder Magician (Serge Kanyinda). Na het drinken van 'magische melk' van een boom krijgt ze hallucinaties en ziet ze geesten. Wanneer ze bij een aanval op regeringssoldaten weer hallucineert en op die wijze de verstopte soldaten weet te lokaliseren, wordt ze door de rebellenleider Great Tiger (Mizinga Mwinga) gezien als zijn persoonlijke heks. Op een dag loopt ze met Magician weg uit het kamp. Hij wil met haar trouwen en ze proberen daarna met behulp van haar oom De Slager (Ralph Prosper) een normaal leven op te bouwen. De kampcommandant stuurt echter een militie achter de twee 'deserteurs' aan...

Magisch-realistisch
Eerder dit jaar werd een campagnefilmpje over de Afrikaanse rebellenleider Joseph Kony een enorme internethit. Kony werd daarin aangeklaagd wegens het werven van kindsoldaten. Dat was zeker niet de eerste film over kindsoldaten in Afrika. Marco Borsato dook al in het onderwerp in 'Wit licht' en ook 'Blood diamond' legt het thema bloot. In 'Rebelle' (ook bekend als 'War witch') ligt het perspectief nu eens niet bij een volwassen buitenstaander, maar bij een kindsoldaat zelf. De Canadese filmmaker Kim Nguyen maakt duidelijk dat deze kinderen gruwelijke dingen meemaken, zonder alles expliciet in beeld te brengen. Ook voegt hij het element humor toe, zoals wanneer Magician op zoek gaat naar een witte haan, of een aanrijding door een VN-auto ensceneert. Dit maakt de film voor veel mensen wat lichter verteerbaar. 'Rebelle' heeft af en toe een dromerige, magisch-realistische sfeer. De rol van Komona wordt heel geloofwaardig vertolkt door Rachel Mwanza. Zij straalt kracht en aanpassingsvermogen uit, en draagt ondanks alle gruwelijkheden een zeker optimisme met zich mee. Een knappe film over een zwaar onderwerp.

Vandaag op TV