TV Krant

documentaire

Met Bromet naar hondencursus


In het nieuwe NTR-programma ‘Met Bromet naar hondencursus’ volgt documentaire- maker Frans Bromet wekelijks mensen die met hun hond op cursus gaan. In Nederland hebben zo’n twee miljoen huishoudens één of meer honden. Zeker in coronatijd namen Nederlanders, vaak slecht voorbereid, massaal een hond, met alle gevolgen van dien. Honden moeten namelijk goed opgevoed worden. Een cursus is daartoe een prima middel, maar dan wel een die geschikt is voor uw hond. Hondentrainingen zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende zijn:

Puppytraining

Wellicht de bekendste vorm van hondentraining. Hiermee legt u een goede basis voor sociaal gedrag en gehoorzaamheid van uw hond. Uw pup leert onder meer komen als u roept, het verschil tussen een beloningssignaal en ‘nee’ en omgaan met geluid en visuele prikkels.

• Opvoedingstraining

Denk bij deze training aan commando’s als ‘blijven’, ‘hier komen’ en ‘wachten’ en meelopen aan de lijn zonder te trekken. Ook komt onder meer het netjes begroeten van mensen aan bod.

• Gedragstraining

Als uw hond een gedragsprobleem heeft zoals angst of agressie, is het belangrijk om daar wat aan te doen met o.a. gedragstraining. Die vindt vaak rondom uw huis plaats, omdat gedragsproblemen daar hinderlijk zijn. 

• Blaffen met Bromet

“Het verbaast me wat honden allemaal kunnen leren”, vertelt Frans Bromet. “Honden zijn ook altijd blij om je te zien. Zelf heb ik ook een hond, Bobby, waarmee ik destijds naar puppycursus ben geweest. Dat is heel handig gebleken. Inmiddels is hij dertien en doof, dus de mondelinge commando’s zijn nu overgenomen door gebaren. Dat heb ik hem niet eens hoeven leren, dat heeft hij helemaal zelf gedaan.”

WOENSDAG 20 SEPTEMBER | NPO 3 | 21.20 uur