TV Krant

WK2002

WK VOETBAL: NEDERLAND - ECUADOR


De Tricolores, dat is de bijnaam van het team van Ecuador. De drie kleuren van de vlag van Ecuador zijn verwerkt in het tenue: gele shirts, blauwe broeken en rode kousen. Op hun borst prijkt een symbool dat de condor voorstelt, de nationale vogel. Het is de vierde keer dat het Zuid-Amerikaanse land present is op het WK. In 2006 kwam het tot de achtste finales, de andere keren was de groepsfase het eindpunt.

Enner is de topper

Nederland speelde tweemaal vriendschappelijk tegen Ecuador. In 2006 werd het 1-0 en in 2014 1-1. Op de wereldranglijst bezet Ecuador de 44ste plek, Nederland staat 36 plaatsen hoger. Echt grote namen zitten er niet in de selectie. Wellicht is Enner Valencia de nationale topper; hij is met 35 doelpunten topscorer aller tijden en speelt nu bij het Turkse Fenerbahçe. De meeste Ecuadoraanse spelers zijn actief in de Mexicaanse, Amerikaanse en Argentijnse competities. In de nationale competitie spelen alleen de keepers. Het jonge talent Patrickson Delgado speelt bij Jong Ajax zijn wedstrijden. Ecuador staat onder leiding van de Argentijn Gustavo Alfaro. Hij trainde in dertig jaar zeventien clubs en werd vaak ontslagen. Deze keer lijkt hij zijn selectie redelijk op orde te hebben. Ecuador wist zich te plaatsen door gevestigde voetballanden als Chili en Colombia achter zich te houden.

Uitsluiting?

Dit jaar ontstond grote opschudding rond een van de Ecuadoraanse spelers. Rechtsback Byron Castillo zou namelijk niet in Ecuador, maar in Colombia zijn geboren. Volgens Colombiaanse en Engelse media heeft hij zijn papieren vervalst om voor Ecuador te kunnen spelen. Bovendien zou hij een paar jaar ouder zijn dan hij beweert. Waren de acht kwalificatieduels waarin hij speelde dan wel geldig? Chili en Peru vinden van niet; zij wilden Ecuador laten diskwalificeren.Tevergeefs: de FIFA verwierp hun protest al eerder en half november zag ook het CAS (het hof van arbitrage voor de sport) geen aanleiding Ecuador alsnog naar huis zal sturen.

VRIJDAG 25 NOVEMBER | NPO 1 | 16.05 uur