TV Krant

Talkshow

Zomergasten


Het thema van ‘Zomergasten’ is deze keer Rusland. Dat kan niet missen als Derk Sauer te gast is. Hij heeft er meer dan dertig jaar gewoond en wist er na de val van de Sovjet-Unie een tijdschrift­imperium op te bouwen.

Vlak voor de oorlog in Oekraïne uitbrak, keerde Sauer terug naar Nederland, omdat de journalistieke situatie onhoudbaar werd. “Ik schaam me dat ik niet genoeg gewaarschuwd heb voor de tiran van deze tijd”, vindt hij. Nu probeert hij van Amsterdam het centrum van de onafhankelijke Russische journalistiek te maken. Wat Sauer vooral treft, is de rare tegenstelling dat in Rusland het systeem onaangenaam is, maar dat de omgang met de mensen prettig is. “Hier is dat omgekeerd. Ik vraag me vaak af hoe het komt dat Nederlanders zo ontevreden zijn terwijl alles perfect geregeld is. In Rusland is niets perfect geregeld, maar de mensen zijn er aardig en warm.”

Avontuurlijke levenswandel
Sauer is geraakt door de klassiek-romantische inborst van de Russen, die zwelgen in het lijden aan het leven. Ook zijn avontuurlijke levenswandel komt ter sprake, van activist naar journalist en onder­nemer. Aansluitend is zijn keuzefilm ‘Gunda’ te zien.

ZONDAG 07 AUGUSTUS | NPO 2 | 20.15 uur