TV Krant

sport

Schaatsen wereldbeker Salt Lake City


De Utah Olympic Oval in de VS ligt op 1.425 meter boven zeeniveau en is de snelste ijsbaan ter wereld. De - hopelijk - internationale schaatstop gaat hier om medailles strjden.

 

Van de acht reguliere afstanden bij de mannen en vrouwen zijn zeven wereldrecords hier gereden. Alleen de 10.000 m is in handen van Thialf in Heerenveen, maar die afstand staat nu niet op het programma. Grote vraag is welke Europese of Aziatische schaatsers in dit olympisch seizoen een lange vlucht willen maken om de benen te testen op snel ijs. De Amerikanen en Canadezen zijn er zeker bij en de Canadees geworden Nederlander Ted-Jan Bloemen heeft het wereldrecord op de 5.000 m in handen. Hij reed in 2017 een knappe 6.01,86. Vorig jaar reden hij en zijn landgenoot Graeme Fisch nauwelijks wedstrijden, nu kunnen we eindelijk zien hoe goed ze zijn.

 

Onze troeven

Op de 500 m vrouwen heeft Nederland twee sterke troeven in handen. Femke Kok en Jutta Leerdam zwepen elkaar flink op en als ze afreizen, kunnen ze wellicht een nieuw Nederlands record neerzetten? In 2013 reed Thijsje Oenema op deze baan 37,06. Lukt het Jutta Leerdam die tijd te doorbreken, dan dopen we Utah Olympic Oval om in Jutta Olympic Oval.

VRIJDAG 31 DECEMBER | NPO 3 | 20.25 uur