TV Krant

DOCUMENTAIRE

Uit de bak


Hoe pakken gedetineerden hun leven op na een celstraf? Dat komt aan de orde in ‘Uit de bak’, waarin presentator Dwight van van de Vijver gesprekken voert met vier mannen en een vrouw die over hun detentieverleden vertellen.

Dwight van van de Vijver ontdekt onder andere wat een lange tijd achter de tralies met je doet en hoe ‘vrij’ je bent als ex-gedetineerde. De mensen die hij spreekt verschillen van elkaar als dag en nacht, maar één ding hebben ze gemeen: ze willen nóóit meer terug naar de cel. Hiermee is het ‘avondje bajes’ nog niet voorbij, want iets later is ‘Bewaarders’ op de buis. Deze documentaire draait om het Justitieel Complex Zaanstad. Die penitentiaire inrichting komt de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws. Bij het maken van deze documentaire was daar nog geen sprake van: die werd gedraaid toen het pand net in gebruik was genomen.

Hypermodern

Het complex heeft de plaats ingenomen van een aantal verouderde gevangenissen, waaronder de Bijlmerbajes. We zien onder meer hoe een hypermoderne inrichting voor meer efficiëntie moet zorgen. Er is plaats voor meer gevangenen die bovendien meer zelfredzaamheid krijgen. Wat betekent dat voor de bewaarders?

DONDERDAG 02 DECEMBER | NPO 3 | 20.58 uur