TV Krant

Filmfestival

Film by the Sea


Vrijdag (11 september) gaat de 22ste editie van Film by the Sea van start, het eerste film-festival in coronatijd. Het wordt in tal van opzichten een memorabel festival, met zo’n zestig bijzondere films.

Vanwege het coronavirus wordt Film by the Sea een hybride festival dat deels in bioscoopzalen en deels thuis op de computer kan worden bezocht. Dit jaar wordt het niet alleen in Vlissingen gehouden, maar ook in andere Zeeuwse plaatsen, o.a. Middelburg, Goes, Zierikzee en Terneuzen.

En naast de bioscoop Cinecity in Vlissingen zijn er ook enkele bijzondere locaties waar films worden vertoond. Zo draaien er in De Machinefabriek drive-infilms, waarbij er prachtige auto’s klaarstaan om comfortabel in plaats te nemen voor moderne (auto)klassiekers als ‘The Blues Brothers’, ‘Mad Max: Fury road’, ‘Grease’, ‘True romance’, ‘La La Land’ en ‘Drive’.

 

J.D. Salinger

De openingsfilm is dit jaar ‘My Salinger year’, naar de autobiografische roman van Joanna Rakoff, die begin dit jaar ook het filmfestival van Berlijn opende. Hierin krijgt de jonge Joanna via een literair agent de taak om de fanmail van de wereldberoemde maar mediaschuwe schrijver J.D. Salinger te beantwoorden. Joanna heeft echter nog nooit iets van Salinger gelezen, zelfs niet zijn bestseller ‘The catcher in the rye’.

 

Dickens, Kosinski…

De kern van dit festival is de selectie boekverfilmingen, waaruit een jury, onder leiding van filosofe en schrijfster Stine Jensen, een winnaar kiest. In deze selectie bevinden zich films als ‘The personal history of David Copperfield’ (naar Charles Dickens), ‘The painted bird’ (naar Jerzy Kosinski), ‘Kuessipan’ (naar het boek van de Inuit-schrijfster Naomi Fontaine) en ‘Antigone’ (naar de oude Griekse schrijver Sophocles). 

 

Tarantino’s geweld

Verdere interessante titels zijn: ‘Radioactive’ van de Iraanse Marjane Satrapi, over het leven van Nobelprijswinnaar Marie Curie (gespeeld door Rosamund Pike), ‘QT8: The first eight’, over het gewelddadige oeuvre van filmmaker Quentin Tarantino, ‘Helmut Newton: The bad and the beautiful’, over het werk van deze beroemde fotograaf, en ‘De Dick Maas methode’, over de films van deze Nederlandse genrespecialist.

Film by the Sea: 11 t/m 20 september

filmbythesea.nl