TV Krant

LAATSTE AFLEVERING

De wereld draai door


“Tot zover, tot… ziens?” Dit zou vanavond weleens de afscheidsgroet van Matthijs van Nieuwkerk kunnen zijn. Want ‘De wereld draait door’ – kortweg ‘DWDD’ – houdt na vijftien jaar op te bestaan.

De presentator blijft overigens wel bij BNNVara, waar hij voor drie jaar heeft bijgetekend. Vanaf januari 2021 gaat Van Nieuwkerk een nieuw zaterdagavondprogramma maken. “‘DWDD’ was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse drie kwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor elkaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen”, aldus Van Nieuwkerk.

Duo-presentatie
Op 10 oktober 2005 was de allereerste uitzending van ‘De wereld draait door’. Deze aflevering trok 165.000 kijkers. De kijkcijfers groeiden elk seizoen gestaag, tegenwoordig zitten die tussen de één en anderhalf miljoen. De eerste drie maanden was er nog een duo-presentatie tussen Van Nieuwkerk en Francisco van Jole. Nadat de laatste in december 2005 vertrok, werd Claudia de Breij de vaste presentatrice op de maandag. Dit omdat Van Nieuwkerk op die dag nog een ander live-programma had: ‘Holland sport’. In 2008 werd De Breij vervangen door Menno Bentveld en Joost Karhof, tot Van Nieuwkerk stopte bij ‘Holland sport’ en de vaste presentator voor de hele week werd.

Spin-offs
Naarmate het succes vorderde, kwamen er allerlei aan de talkshow gelieerde programma’s en evenementen. Zoals het ‘DWDD’-festival, een pop-up-museum, ‘DWDD University’ en een tijdelijk restaurant op het terrein van de Westergasfasbriek. Dat kon de culinaire verwachtingen echter niet waarmaken en moest al na twee dagen de deuren sluiten. In ‘DWDD’ waren ook ‘revivals’ te zien van populaire programma’s als ‘Hier is… Adriaan van Dis’, ‘Het Lagerhuis’ en ‘Kopspijkers’. ‘De wereld draait door’ heeft in zijn bestaan zowel de Gouden Televizier-Ring als de Nipkowschijf gewonnen.

NPO 1 | 19.00 uur | vrijdag 27 mrt 2020