TV Krant

Informatief

Gefileerd


De gamba, ook bekend als de tijgergarnaal, is voor veel mensen een niet te versmaden lekkernij. Maar wat is er allemaal voor nodig om deze populaire zeevrucht op ons bord te laten belanden? Dat ontdekken Jennifer Hoffman en de vijf ‘foodies’ die ze mee op sleeptouw neemt, vandaag in ‘Gefileerd. Zij bezoeken in Thailand, een van de grootste voedselexporteurs ter wereld, een garnalenkwekerij. De groep ontdekt al snel dat het bedrijf het woord ‘duurzaamheid’ niet bepaald hoog in het vaandel heeft staan. Zo wordt er in de kwekerij gebruikgemaakt van heftige middelen om ziekten en bacteriën bij garnalen te bestrijden, waaronder sterke soorten antibiotica en chloor. In ons land zou de voedsel- en warenautoriteit het gebruik daarvan niet goedkeuren.

 

Uitgebuite slaven

Daarnaast worden de gekweekte garnalen gevoed met vismeel, gemaakt van wilde vis. Voor het voeden van een pond gekweekte garnalen is ongeveer 1,4 kilo wilde vis nodig. Het bestand aan wilde vis raakt uitgeput en dit is nadelig voor onder meer zeevogels en walvissen, die ook graag wilde vis eten. Bovendien is er bij het uit zee halen van de vis veel bijvangst die gewond of dood terug in zee wordt gegooid. Het vangen ervan gebeurt veelal door mannelijke slaven uit Myanmar en Cambodja, die vaak jarenlang worden uitgebuit en mishandeld. En zij zitten gevangen op de vissersboten. Na het zien van deze aflevering smaakt zo’n uit Thailand afkomstige gamba lang zo lekker niet meer…

NPO 3 | 20.55 uur | donderdag 23 jan 2020