TV Krant

DOCUMENTAIRE

FC De helden


In ‘Klaas kan alles’ doet hij spectaculaire dingen, maar Klaas van Kruistum laat zijn andere kant zien in ‘FC De helden’, waarin hij jonge voetballers met een beperking volgt.

FC De helden’ is een bijzondere eredivisie waaraan tien voetbalclubs, waaronder Ajax en FC Groningen, zich gecommitteerd hebben. Allemaal hebben ze een zogenaamd G-team dat bestaat uit jonge spelers tussen de 8 en 18 jaar met een beperking, geestelijk of lichamelijk. Die hadden nooit een eigen plek om echt een landelijke competitie te spelen en nu dus wel. Het is een nieuwe landelijke voetbalcompetitie, de eerste in de wereld die zo georganiseerd wordt. In de serie volg ik de voetballers en praat ik ook met hun ouders. Heel intense verhalen krijg ik te horen, over zorgen en keuzes. Het is echt een mooi programma met een diepere laag.”

Waarom past het programma bij jou?
“Ik sta bekend als die jongen die op vliegtuigen staat en andere bizarre dingen doet. Ik laat nu ook een andere kant van mezelf aan bod komen, bijvoorbeeld door de mooie gesprekken die ik mag voeren. We maken het in het programma niet mooier en makkelijker dan het is. We laten zien dat het leven nu eenmaal niet maakbaar is, maar dat je altijd zelf kunt kiezen hoe je met dingen omgaat. Ik heb diep, diep respect voor die kinderen, die soms eenzaamheid ervaren en bijna geen aansluiting vinden, maar nu door dat voetballen wel. Ik heb ook respect voor de ouders die er alles voor over hebben om hun kind gelukkig te maken. De strijd die zij voeren in het leven, kennen niet velen van ons. Dat helpt je te relativeren
en maakt je nederig en dankbaar voor wat je zelf hebt.”

Wil jij als presentator iets uitdragen?
“Ik probeer altijd televisie te maken waarbij je op de één of andere manier geprikkeld wordt om verder te kijken dan je neus lang is. Dat kan ik doen door zeer kritisch en journalistiek te zijn - wat ik ook wel heb gedaan - of door heel positief en enthousiast te zijn, zoals in ‘Klaas kan alles’ of ‘Zapplive’. Ik probeer ook altijd te laten zien dat we allemaal onze sores hebben en daarin niet zoveel van elkaar verschillen. Muurtjes opwerpen naar anderen is vaak niet zo zinvol en contraproductief. Maar mensen zijn vaak onzeker en dat brengt veel lelijkheid met zich mee.”

Heb jij een valkuil als presentator?
“Toen ik begon met dit vak, ging het me heel natuurlijk af en had ik het gevoel dat ik er niets voor hoefde te doen. Maar daar had ik het moeilijk mee, want dat klopte niet met hoe ik ben opgevoed; een beetje calvinistisch. Dat kom ik nu nog steeds tegen doordat ik heel streng ben voor mezelf. Dat is echt bloedirritant! Soms zit ik mezelf gewoon in de weg, omdat ik er te veel op gefocust ben het goed te doen.”

NPO 1 | 22.25 uur | donderdag 05 dec 2019