TV Krant

Nu in het filmhuis

Filmfestival Hilversum


Woensdag start de zevende editie van het Filmfestival Hilversum met de voorpremière van ‘Parasite’. De dagen erna bruist het festival van de nieuwe films en documentaires, livemuziek en een filmquiz.

De openingsfilm ‘Parasite’, van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho, won eerder dit jaar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Deze zwarte komedie draait om de arme familie van Ki-taek, van wie alle leden werkloos zijn. Wanneer ze in contact komen met de rijke familie Park zien ze mogelijkheden om iets aan hun situatie te doen. Of de Parks daar zo blij mee zijn, is een ander verhaal. Een film waar door menigeen al geruime tijd naar wordt uitgekeken is ‘The goldfinch’. Dit is de verfilming van de Pulitzerprijs winnende roman ‘Het puttertje’ van Donna Tartt.

Muziekfilms
Muziek speelt op dit festival altijd een grote rol. Naast verschillende live-optredens zijn er uiteraard ook muziekfilms te zien. Zo schittert Renée Zellweger in de film ‘Judy’ als zangeres en actrice Judy Garland, die een legende werd met ‘The wizard of Oz’ en ‘A star is born’. Een van de hoogtepunten van het festival belooft ‘Amazing grace’ te worden. In die documentaire zie je een legendarisch concert van Aretha Franklin (toen dertig jaar oud) in 1972 in Los Angeles.

Ook het sociale drama ‘Sorry we missed you’ van de inmiddels 83-jarige Engelse regisseur Ken Loach zal de gemoederen beroeren. De film draait om de Engelse familie Turner, die moeite heeft in de huidige maatschappij het hoofd boven water te houden. De liefde met een hoofdletter L is in elk geval aanwezig in de Franse film ‘Portrait de la jeune fille en feu’ van Céline Sciamma, die eerder ‘Tomboy’ en ‘Girlhood’ maakte. Ditmaal komt ze met een universeel verhaal over verliefdheid, verlangen en onmogelijke liefde.

WAT Filmfestival Hilversum
WANNEER 9 t/m 13 oktober
WAAR Filmtheater Hilversum