TV Krant

MUZIEK

Sterren Muziekfeest op het plein


Jullie zijn wederom te zien in ‘Muziekfeest op het plein’. Waarom zingen jullie deze keer niet samen?
René: “Nou, we hebben onlangs nog samen in de Arena gezongen, bij het Toppers-concert. Was maar heel kort eigenlijk.”
Danny lacht: “Je hebt weinig gedaan toen we samen zongen!”
René: “Het was voor de eerste keer in mijn leven dat ik dacht: het is maar goed dat ik niet meedoe. Ik ben niet zo van de hiphop en de rap, maar ‘Hoempapa’ (hit van rappers
Kav Verhouzer & Sjaak, red.) kwam er wel uit. Die ging goed.”
Danny: “Daar kon ook weinig aan verkeerd gaan.”

Hoe is het om samen met je vader op zo’n evenement te staan?
Danny: “Je hebt altijd iemand die je kent, dat is wel lekker, kun je ouwehoeren. Het gebeurt natuurlijk wel vaker, dus het is voor mij niet heel gek. Het ‘Muziekfeest’ is altijd een leuk evenement. Elke keer is het goed vol en ze flikken het om steevast goed weer te hebben. Altijd als ik er sta is het bloedheet.”

Danny, ga je vaak naar je pa toe om te vragen: hoe deed jij dat toen?
Danny: “Het punt is, ik heb mijn hele leven al naar hem kunnen kijken, maar je moet uitkijken dat je daar niet in blijft hangen. De tijd is compleet veranderd. Met Instagram en zo kan iedereen beroemd worden. Het gaat mij niet om het beroemd zijn, het gaat me erom muziek te maken die ik zelf wil en daar mensen gelukkig mee te maken. Beroemd zijn is niet zo moeilijk.”

Zeker niet als je ‘de zoon van’ bent.
Danny: “Ja, maar als je in een string op de Dam gaat staan word je ook beroemd. Iedereen vraagt altijd: wat is je grootste droom? Dan zeg ik: mijn grootste droom is al uitgekomen, want
ik maak muziek en ik leef er gewoon van. Hoeveel mensen
op de wereld kunnen leven van wat ze het liefst doen?”

Zien jullie overeenkomsten tussen die drie generaties Froger?
René: “Ik denk dat hard werken de voornaamste overeenkomst is. Danny maakt zich er ook niet met een jantje-van-leiden van af. Wij verlaten het podium niet voordat we zien dat de mensen gelukkig zijn. Mijn vader had
dat vroeger ook in de kroeg. Danny is een van de laatsten der Mohikanen die zijn leer nog
uit de kroeg kon trekken. Tegenwoordig, laten we eerlijk zijn, als je naar ‘The Voice’ kijkt, moet je na drie maanden volleerd artiest zijn en het hele vak kennen.”
Danny: “Dan hebben ze iedere avond twee liedjes gezongen en dan moeten ze het land in om mensen te gaan vermaken. Het lijkt mij nu eens leuk als ze een programma maken waarin artiesten het publiek twintig minuten moeten weten te boeien. Lukt dat niet? Exit.”
René: “Ik kom weleens ergens en dan staat daar een beeldschoon meisje te zingen als een nachtegaaltje, maar na twee nummers heb je het wel gehad. Bij de derde denk je: ach schat, ga brood halen.”

René, is er een advies dat jij van je vader hebt gekregen dat je hebt doorgegeven aan Danny?
René: “Ja, dat is: ‘Altijd, waar je ook staat, je allerbeste noot geven.’ Wat er ook gebeurt, hoe je je ook voelt. Dat houdt je scherp. Je moet mensen altijd meer geven dan ze willen. Dat doet Danny als geen ander.”

NPO 1 | 20.35 uur | vrijdag 16 aug 2019