TV Krant

WK VOETBAL

Nederland - Kameroen


Nooit eerder hebben de Oranje leeuwinnen het opgenomen tegen de Ontembare leeuwinnen uit Kameroen. Dat wordt onherroepelijk een catfight.

Het WK Voetbal voor vrouwen wordt in Frankrijk gehouden. Kameroen deelt met het gastland de taal waarin
de Afrikanen trots hun volkslied zingen. Maar ze kunnen daar ook hun kracht laten zien in het aangezicht van hun voormalige kolonisator. Het zal de Ontembare Leeuwinnen sterken in hun tweede poging om op een WK potten te breken. Net als Nederland debuteerden ze op het WK in Canada in 2015, waar het team in de achtste finale onderuit ging tegen China. Kameroen wist een WK-ticket te bemachtigen door vorig jaar derde te worden in de Women’s Africa Cup of Nations, onder leiding van bondscoach Joseph Ndoko, die onlangs plaats moest maken voor Alain Djeumfa.

Minder kansen
Vrouwenvoetbal komt in Kameroen, en in Afrika in het geheel, maar niet van de grond. De kansen voor meisjes in de maatschappij zijn sowieso beduidend minder dan voor jongens. Meisjes maken vaker de middelbare school niet af en vijftig procent van de werkende vrouwen werkt op het platteland. De cultuur bepaalt in grote mate dat voetbal niets is voor meisjes. Ook van overheidswege is er weinig interesse en de bond moet het met karige financiële middelen doen. Zes van de Kameroense speelsters spelen bij een amateurclub, waar ze niet of nauwelijks een salaris krijgen. Dat staat in sterk contrast met speelsters die wel in het buitenland spelen, zoals de vedette Gaelle Enganamouit, die onlangs bij Malaga is vertrokken. Zij opende in januari van dit jaar een voetbalschool voor meisjes, de Rails Football Academy in Yaounde, om de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in haar land een schop vooruit te geven.

Pala Bella
Kameroen is een fantastisch leuk elftal om naar te kijken. De meiden zijn zeer gedreven, maar hebben ook veel lol, wat natuurlijk een gouden combinatie is. We zien ze graag scoren – niet tegen Nederland natuurlijk – zodat we dan getuige kunnen zijn van de ‘pala bella’, een uitzinnig vreugdedansje na een doelpunt, dat bedacht is door Enganamouit.

Beeld: © ANP

NPO 1 | 14.50 uur