TV Krant

She's out of my league (2010)


SHE.jpg
Wanneer de nerdy Kirk de knappe Molly helpt, maakt hij zich geen illusies: zo’n mooie meid is te hoog gegrepen voor hem. Groot is dan ook Kirks verwarring als zij hem steeds leuker gaat vinden.

De onopvallende Kirk (Jay Baruchel) leidt een onopvallend leven. Hij woont nog bij zijn ouders, heeft een weinig enerverend baantje als bewaker op een vliegveld en probeert al maanden zijn ex-vriendin Marnie (Lindsay Sloane) terug te winnen... die al een andere vriend heeft. Zijn gezapige leventje wordt overhoop gegooid als de prachtige Molly (Alice Eve) door zijn detectiepoortje loopt. Ze is alles wat Kirk niet is: aantrekkelijk, ambitieus en heeft veel van de wereld gezien. Als Molly d’r telefoon bij de incheckbalie vergeet brengt hij deze de volgende dag bij haar terug. Als dank nodigt ze hem uit voor een afspraakje, en meerdere dates volgen. Kirk is er lange tijd van overtuigd dat Molly dit uit vriendelijkheid doet, tot hij tot het verbijsterende besef komt dat zij een oogje op hem heeft...

Aantrekkelijkheidscijfer
Een rekensom speelt een belangrijke rol in ‘She’s out of my league’. Als je volgens Kirks vriend Stainer (T.J. Vogel) iemands pluspunten en minpunten bij elkaar optelt en aftrekt komt ieder mens op een ‘aantrekkelijkheidscijfer’. Strak in het pak? Punt erbij. Is je auto een oud barrel? Punt eraf. Zit je in een band? Punt erbij. Door deze methode is Kirk uiteindelijk op een magere vijf terechtgekomen. Het feit dat hij nog bij zijn ouders woont en een weinig stoer baantje als vliegveldbewaker heeft doet de eindscore flink kelderen. Droomvrouw Molly daarentegen heeft alles mee, en is daarom een perfecte tien. Volgens de ‘regels’ van deze rekensom heb je twee punten speling, maar echt niet meer. Het hoogst haalbare voor Kirk zou dus een zeven-vrouw zijn, maar een tien? No way! Zoals de titel zegt: She’s out of my league.

Optelsom
Ook een film is in feite ook een optelsom van elementen. Origineel verhaal? Punt erbij. Weinig chemie tussen de hoofdrolspelers? Punt eraf. ‘She’s out of my league’ scoorde niet wat verhaal betreft. Want twijfelt ook maar iemand of het sulletje uiteindelijk de supergirl krijgt? Nee. En de humor schommelt in kwaliteit, van onderbroekniveau (Na een heftig potje vrijen met kleren aan in haar ouderlijk huis, komen Molly’s vader en moeder vroeg thuis. Kirk is ook, eh, vroeg gekomen en zit met een grote vlek in zijn broek) tot droogkomisch (Na een scheldkanonnade tegen zijn familie wil Kirk triomfantelijk uit het nog aan de grond staande vliegtuig stappen. Jammer voor hem is de gate net gesloten, en moet hij schoorvoetend weer plaatsnemen tussen zijn kwaaie bloedverwanten). Vaak is het leuk, soms niet.

Pluspunten
Maar dan! Worden we aangenaam verrast dor de pluspunten van de film. Jay Baruchel zet Kirk op een prettige manier neer. Ja, het is een nerd, met zijn slungelige voorkomen en aparte hoofd, maar hij zit eigelijk wel lekker in zijn vel. Tuurlijk, zijn baan en liefdesleven konden beter, maar ach, hij kabbelt wel prettig door zijn leventje. Het clichés dat een filmnerd altijd een contactgestoorde stotterende idioot is wordt zo vermeden, en is er direct een klik tussen de kijker en hem. Hetzelfde met Molly. Ja, ze is sexy, maar ze is bovenal een schatje, omdat zij net als Kirk ook haar uiterlijk heeft geaccepteerd, zonder het hoog in haar bol te krijgen.

Bijzondere bijrollen
Wat ook opvalt is de zorg die er aan de bijrollen is besteed. We hebben al vaker geklaagd dat er in romantische comedy’s een zorgwekkende trend aan de gang is waarbij de bijfiguren er letterlijk bijhangen: bordkartonnen personages die maar één functie hebben (bijvoorbeeld de ‘lekker gekke oma’ die de hele film zo lekker gek is dat je er als kijker gek van wordt). We zetten ons dan ook schrap toen de vriendenkring rond Kirk en Molly hun opwachting maakten. Molly’s beste vriendin Patty (Krysten Ritter) stelt zich in het begin argwanend en een tikkeltje arrogant op. Alarmbellen gaan rinkelen: o nee, dit is zo’n zwaar irritante vriendin die de hele film door op Kirk gaat inhakken dat hij te min voor Molly is! Maar wat blijkt: na een stroef begin ziet Patty dat Kirk een geschikte vent is, en doet verder aardig tegen hem. Zijn vriendenclub bestaat op het eerste gezicht uit drie wandelende clichés: zachtaardige Devon (Nate Torrence), knappe Jack (Mike Vogel) en gekke Stainer (T.J. Miller). Al snel blijkt echter dat ze meer zijn dan hun voorkomen, en alle drie hebben het beste voor met hun vriend Kirk, en voorzien hem van goedbedoelde –al zijn het niet altijd goed uitpakkende- adviezen. De uitgediepte rollen en het leuke spel zorgen ervoor dat ‘She’s out of my league’, alles bij elkaar opgeteld, uiteindelijk toch een ruime voldoende krijgt.

Vandaag op TV