TV Krant

Bollywood hero (2009)


bolly_01.jpg
'Bollywood hero' vertelt het verhaal van Nick (Egbert Jan Weeber), een Nederlandse acteur die in India terechtkomt en daar een rolletje als westerling mag spelen in een grote Bollywood-productie. Hoewel Nick al snel valt voor zijn charmante tegenspeelster Sita (Ishwari Bose-Bhattacharya),heeft hij verder weinig op met de glitter en glamour van de Indiase filmwereld. Liever trekt hij met zijn videocamera door de straten van Mumbai om de dagelijkse gebeurtenissen en de daarbij horende armoede vast te leggen. Het videodagboek is bedoeld voor zijn vader, die hij al heel lang niet heeft gezien, maar met wie hij op deze manier het contact hoopt te herstellen. Op straat maakt Nick kennis met een om geld bedelend weesmeisje. Nick heeft met haar te doen en als het meisje niet veel later bij een verkeersongeluk om het leven komt, geeft hij zichzelf de schuld. In zijn getraumatiseerde toestand besluit hij in India te blijven, om de bevolking van de sloppenwijken te helpen bij het dagelijkse gevecht om te overleven.

Meeslepend
'Bollywood hero' heeft een basis in de realiteit. Een paar jaar geleden bracht hoofdrolspeler Egbert Jan Weeber zijn vakantie door in India. Eenmaal thuis zette hij zijn ervaringen op papier en die dienden, in sterk gedramatiseerde vorm, als uitgangspunt voor deze speelfilm van Diederik van Rooijen.
Deze jonge regisseur (wiens Telefilm 'Stella's oorlog' vorige maand in de filmhuizen draaide) heeft een dramatisch zwaar aangezette, maar bij vlagen ook zeer meeslepende en uiteindelijk grotendeels bevredigende film gemaakt. Subtiliteit is weliswaar niet Van Rooijens sterkste kant, maar de indringende manier waarop hij beeld en geluid combineert, zorgt ervoor dat je snel het verhaal wordt ingezogen. Waarna je als vanzelf met de sympathieke Nick gaat meeleven. Daarnaast houdt de film ons een spiegel voor, want in al zijn bevlogenheid is Nick wel het schoolvoorbeeld van een naïeve westerling die denkt dat hij in zijn eentje de wereld kan verbeteren en daar uiteindelijk een hoge prijs voor betaalt.

Vandaag op TV