TV Krant

Eldorado (2009)


eld.jpg
Uit België komt de sympathieke tragikomedie 'Eldorado' van Bouli Lanners. Deze sfeervolle en melancholische roadmovie zit vol zwartgallige, absurde humor, maar bevat ook menselijkheid en mededogen.

De stevig gebouwde autohandelaar Yvan (Bouli Lanners) merkt op een avond bij thuiskomst dat er een inbreker in huis is. De dief verstopt zich, maar gewapend met een metalen pijp sommeert Yvan de dief tevoorschijn te komen. De inbreker Elie (Fabrice Adde) is bang voor klappen en blijft op z'n plek. Na een lange nacht wachten weet Yvan deze wat sneue drugsverslaafde in de kraag te vatten. Uit medelijden belt hij niet de politie, maar biedt hij Elie aan om hem naar diens ouders te brengen, aan de Franse grens. De tocht door het uitgestrekte Waalse platteland brengt het merkwaardige duo in contact met enkele zo mogelijk nog eigenaardiger types. Zo ontmoeten ze een man (Philippe Nahon) die auto's verzamelt met deuken die zijn veroorzaakt door aanrijdingen met dodelijke afloop. Later op hun reis komen ze met pech langs de weg te staan. Hulp komt dan van een oude man die zichzelf Alain Delon noemt en in z'n blootje uit z'n camper stapt om Yvan en Elie weer op gang te helpen. De confrontatie met Elie's moeder zorgt eveneens voor een prachtige scène...

Compassie
De Waalse Filmmaker Bouli Lanners maakte in 2005 indruk met zijn eerste speelfilm 'Ultranova' en wist vorig jaar voor 'Eldorado' de prijs van de internationale filmpers te winnen op het festival in Cannes. 'Eldorado' is een kleine film, een roadmovie die te onconventioneel is om een breed publiek aan te spreken, maar in de smaak zal vallen bij liefhebbers van absurde, zwargallige humor. In sfeer en melancholie doet de film enigszins denken aan de zwartgallige meesterwerken van de Fin Aki Kaurismäki.
Lanners speelt zelf de hoofdrol als autodealer en dat is niet bij wijze van noodgreep; Lanners is eerst en vooral bekend als acteur en was onder meer te zien in 'Toto le héros', 'Aaltra' en recentelijk nog in 'Astérix aux jeux olympiques'. In 'Eldorado' toont Lanners een aaneenschakeling van absurde scènes, met elkaar verbonden door het landschap waar het tweetal doorheen rijdt. Als de maker al iets probeert over te brengen op de kijkers, dan moet het een boodschap zijn van menselijkheid en compassie. Het prachtige camerawerk nodigt een ieder uit dit kleinood te gaan meebeleven.

Vandaag op TV