TV Krant

Rodeo (2023)


rodeo.jpg
Hoewel de titel direct doet denken aan een film met paarden, is ‘Rodeo’ meer een soort ‘Fast and furious’ met motorfietsen. En in dit geval met een vrouw die weet hoe je een bike steelt.

Dit is de eerste speelfilm van de Franse regisseuse Lola Quivoron, die eerder alleen een paar korte films maakte. Dit debuut won echter al wel een juryprijs in Cannes. De persoon om wie deze rauwe film draait is de jonge, wilde Julia (Julie Ledru) die arm en dakloos is. Haar grote passie is motorrijden en ze gaat echt ‘oerend hard’... Met een eenvoudige truc weet ze een motor te stelen, waarna ze bij een straatrace de aandacht van andere coureurs weet te trekken en zich aansluit bij een motorclub. Die club heeft als thuishonk een garage waar oude motoren worden opgeknapt en doorverkocht; en dat kunnen ook gestolen motoren zijn. Bendeleider Domino runt de zaken vanuit de gevangenis en na een geslaagde ‘motordeal’ van Julia mag ze van hem in de garage slapen.

Aantrekkingskracht
Niet alle bendeleden zijn blij met de komst van een vrouw in dit mannenbolwerk, Julia wordt zelfs bedreigd en belaagd. De felle meid is echter kordaat, kan goed overweg met motoren en weet zo nodig van zich af te bijten. Ze ontfermt zich ook over Domino’s vrouw Ophélie (Antonia Buresi), die door de afwezige bendeleider aan een kort lijntje wordt gehouden, maar dat leidt tot nieuwe spanningen. Dan ziet Julia nog maar één uitweg… Het verhaal van de film wordt wat onevenwichtig voorgeschoteld, met wellicht wat veel aandacht voor bijzaken en te weinig voor hoofdpunten. Toch blijft de film boeien, vooral door de magnetische aantrekkingskracht van hoofdrolspeelster Julie Ledru, die nooit eerder acteerde, maar wel kan motorrijden en kracht uitstraalt. Quivoron breekt met ‘Rodeo’ een lans voor vrouwen die een mannengemeenschap binnenkomen.

Vandaag op TV