TV Krant

Zwanger & Co (2022)


zwangerenco.jpg
‘Zwanger & co’ is een film over allerlei vormen van zwangerschap binnen een wonderlijke familie. Johan Nijenhuis weet er een luchtig verteerbare rolprent van te maken en zijn filmbaby haalt vast de gouden status (100.000 bezoekers).

Johan Nijenhuis maakte eerder dit jaar al de film ‘Marokkaanse bruiloft’ en die is nog niet eens uit de bioscopen of de regisseur beconcurreert zichzelf al met ‘Zwanger & co’. Het is een luchtige, soms wat voorspelbare en regelmatig flauwe komedie. Tegelijkertijd betreft het voor een Nederlandse film wel een nieuw onderwerp. We zien allerlei mensen binnen een familie die worstelen met het moederschap. Centraal staat de alleenstaande verloskundige Merel (Lieke van Lexmond). Ze besluit een zaaddonor te nemen om haar kinderwens in vervulling te laten gaan. Natuurlijk ontmoet ze net dan een leuke man... Merels oudere zus wil ondanks haar hoge leeftijd nog zwanger worden, haar jonge stiefmoeder probeert het moederschap te combineren met een baan als influencer en een kunstzinnig nichtje is ongepland in verwachting terwijl ze eigenlijk alleen maar wil feesten.

Aandoenlijke scènes
Op die manier zien we allerlei kanten van het moederschap die allemaal niet erg uitgediept worden. Het belangrijkste zijlijntje is van Merels vader Piet (Thom Hoffman). Een succesvol architect die nooit iets om zijn dochters en het vaderschap gegeven heeft, maar nu bij zijn tweede leg het vaderschap begint te waarderen. Dat levert enkele aandoenlijke scènes op bij een tripje in New York. Het tempo ligt hoog, de acteurs doen hun best en de situaties zijn herkenbaar. De centrale liefdeslijn tussen Merel en ambulancemedewerker Luuk (Waldemar Torenstra) is onderhoudend. Al is er weinig tijd om het uit te diepen. Dat is het nadeel van al die zwangere familieleden die ook een plekje in de film moesten hebben...

Vandaag op TV