TV Krant

Slalom (2021)


Slalom_st_5_jpg_sd-high.jpg
Het Franse drama ‘Slalom’ gaat over een vijftienjarig skitalent dat door een fanatieke trainer wordt voorbereid op de Franse kampioenschappen. Kan dit jonge meisje de mentale en fysieke druk aan?

De Franse filmmaakster Charlène Favier groeide op in de Franse skiplaats Val d’Isère en was in haar jonge jaren zelf ook een verdienstelijk skiester. Hoewel ze haar eerste speelfilm positioneert in de haar zo vertrouwde omgeving, en het ten dele zeker een persoonlijke film is, is het naar eigen zeggen geen autobiografische film. Maar de thematiek kent ze wel van mensen om haar heen. Uitgangspunt van het verhaal is de vijftienjarige Lyz Lopze (Noée Abita, die eerder te zien was in een korte film van Favier), die als jong talent wordt toegelaten tot de exclusieve skischool in de Franse Alpen van oud-kampioen Fred (Jérémie Renier) en zijn partner Lilou (Marie Denarnaud). Fred ziet toekomst in dit meisje en spoort haar aan tot het uiterste te gaan. Conditietraining, krachttraining, techniek, gewicht, voeding; alles staat in het teken van die stip aan de horizon: de Olympische Spelen.

Fraai camerawerk
Lyz heeft het niet gemakkelijk: met haar vader heeft ze amper contact en haar moeder heeft een nieuwe baan in Marseille, vele uren reizen verderop. Ze woont met een stel leeftijdgenoten in een internaat, waar sport en school worden gecombineerd. Maar naast het drukke schema, de zware trainingen en de wedstrijdspanning krijgt ze ook te maken met ontluikende gevoelens, jaloerse blikken en handtastelijkheden. Hoe gaat zo’n meisje om met die druk? Zal ze zichzelf kunnen handhaven? Hoofdrolspeelster Abita is sterk en betoverend, Renier is overtuigend als altijd en het camerawerk in de sneeuw een plaatje. De thematiek is actueel, al is er niet echt sprake van een verrassing. De rol van Freds partner Lilou blijft wat op de achtergrond en is daardoor dramatisch wat minder sterk. Dit prima debuut van Favier belooft wat voor de toekomst.

Vandaag op TV