TV Krant

Mitra (2021)


Mitra_st_3_jpg_sd-high.jpg
Hoe zoet is wraak?

Een Iraanse vluchtelinge in Nederland wordt door haar verleden ingehaald. Ze hoort dat de vrouw die 37 jaar eerder haar dochter heeft verraden nu ook in Nederland woont. Kiest ze voor wraak of vergeving?

Het Iraanse volk steunde in 1979 massaal de Islamitische Revolutie van ayatollah Khomeini, waarmee een eind kwam aan het westerse bewind van de sjah. Het land werd omgevormd tot een streng-religieuze staat en politieke tegenstanders van de ayatollahs werden vervolgens op nietsontziende wijze vervolgd, gevangengezet of geëxecuteerd. De jonge studente Mitra (Dina Zarif, ro.), de dochter van Haleh (Jasmin Tabatabai), sloot zich aan bij het verzet, maar werd verraden. Haleh wist het land te ontvluchten en vond asiel in Nederland. In 2019 is Haleh 72 jaar, met een succesvolle loopbaan als psychologe achter de rug, en houdt ze een toespraak op een herdenkingsbijeenkomst voor Iraanse bannelingen. Kort daarop wordt ze benaderd door een ondergrondse Iraanse verzetsbeweging. Zo verneemt ze dat Leyla (Shabnam Toloui), de verraadster van haar dochter, in het land is.

NagelbijtendHaleh staat voor een dilemma; zal ze proberen wraak te nemen op deze vrouw of moet ze de zaak na al die tijd laten rusten? En is het Leyla eigenlijk wel? Haleh heeft Leyla nooit gezien, maar ze heeft destijds wel haar stem gehoord. Zou ze die nog herkennen? Hoe betrouwbaar is haar geheugen als het gaat om leven en dood? Samen met haar broer Mohsen (Mohsen Namjoo) bedenkt ze een plan om dichter bij de waarheid te komen. Wat volgt is nagelbijtend span-nend detectivewerk. ‘Mitra’ is gebaseerd op het levens-verhaal van de familie van regisseur Kaweh Modiri en speelt op knappe wijze met de psychologische aspecten van deze materie. Knap gemaakt, maar een punt van twijfel is wel dat Leyla, die een jong dochtertje heeft, toch wat jong is voor iemand die 37 jaar eerder een verraadster zou zijn geweest.

Vandaag op TV