TV Krant

Hope Gap (2019)


Hope-Gap.jpg
Deze film was in maart net een paar dagen uit toen de bioscopen dicht moesten. Fijn dat dit knappe drama met sterk acteerwerk nu een herkansing krijgt!

Hope gap’ vertelt een dramatisch liefdesverhaal tegen de idyllische achtergrond van de witte kliffen in het Engelse Sussex. De film laat zien hoe na 29 jaar de liefde weggesijpeld is uit het huwelijk van Edward (Bill Nighy) en Grace (Annette Bening). Zij vindt dat hij zich moet uiten en niet alleen Wikipediaweetjes op moet diepen, hij ziet dat ze beiden ongelukkig zijn en pakt zijn koffer. Hij heeft toevallig toch al een nieuwe vriendin op het oog, die hem wel accepteert als de stille, bedachtzame man die hij is. Grace huilt uit bij haar zoon Jamie (Josh O’Connor) en probeert via hem Edward over te halen terug te komen.

Stille man
Een verhaal als dit is al vaker verteld, maar de twee hoofdrolspelers zijn ijzersterk. Zelfs als ze het telefoonboek zouden voorlezen, is dat nog aangenaam. Het personage van Bill Nighy, Edward, is een stille man die zichzelf wegcijfert en het liefst in een hoekje zou verdwijnen. Nighy weet Edward toch enige statuur te geven en je begrijpt dat hij voor zijn geluk kiest.

Vilein genot
Bening overtuigt nog meer als de teleurgestelde vrouw die zwelgt in zelfmedelijden en niksend op de trap blijft zitten in haar badjas. De twee acteurs redden de film, die het verder vooral van sterke, kleine momenten moet hebben. Zoals het vileine genot waarmee Grace aan Edward de naam van haar nieuwe hond laat weten: ‘Edward! Zit, Edward!’

Vandaag op TV