TV Krant

La odisea (2020)


La-Odisea_st_8_jpg_sd-high.jpg
De Argentijnse feelgood ‘heist’-film ‘La odisea’ gaat over gewone mensen die slachtoffer werden van de Argentijnse financiële crisis in 2001 en hun geld willen terughalen bij de persoon die zij verantwoordelijk achten.

Niemand kan in de toekomst kijken, maar sommige mensen kunnen de signalen van komende veranderingen beter herkennen dan anderen. Of ze hebben betere connecties. Of voorkennis. In tijden van een economische omslag kan daar gebruik van worden gemaakt, of misbruik. Antonio (Luis Brandoni) en Fermín (Ricardo Darín), twee al wat oudere bewoners van een klein Argentijns dorp, willen een oude, wegroestende silo nieuw leven inblazen. Met wat investeringsgeld en een flinke opknapbeurt kunnen ze mis- schien wel vijftig mensen aan werk helpen. Ze weten bij ver- schillende kennissen, zoals stationschef Rolo, dynamietvisser Medina en zakenvrouw Carmen ruim 150.000 dollar op te halen. Het geld zetten ze op de bank, maar de volgende dag breekt de crisis uit en is het banktegoed geblokkeerd en door de hoge inflatie feitelijk waardeloos geworden.

Humor en spanning
Antonio en Fermín zien hun droom in rook opgaan en na een volgende tragedie raakt Fermín in een depressie. Tot op een dag iemand een verhaal vertelt over de advocaat Manzi (Andrés Parra), die ergens in een bos een geheime kelder heeft laten graven. Dezelfde Manzi die de dag vóór de bankencrisis alle dollars van hun bank cash als lening had opgenomen. Hún dollars! Er ontspint zich een doldwaas plan om het geld uit Manzi’s kluis te halen, waarbij iedere investeerder zijn eigen specialiteit kan inzetten voor het gezamenlijke doel. Hoofdrolspeler Ricardo Darín is bij ons ook bekend van o.a. ‘El secreto de sus ojos’ en ‘Wild tales’. Zijn zoon Chino speelt hier Rodrigo, de zoon van Fermín. Het verhaal heeft humor én spanning, gaat over gewone mensen en appelleert aan het rechtvaardigheidsgevoel van de kijker. Het eind van de film laat het publiek ongetwijfeld tevreden achter.

Vandaag op TV