TV Krant

Spionnengeheimen (2019)


52_Spionnengeh.jpg
‘Spionnengeheimen’ is een animatiefilm over superspion Lance en uitvinder Walter, die samen de wereld moeten redden. TV Krant sprak met John Williams, die de stem van Lance inspreekt.Wat is Lance voor iemand?

“Lance is iemand die niet in onze realiteit zou passen. Hij heeft overdreven veel zelfvertrouwen en vindt zichzelf de allerbeste: snel, sterk en superslim. Lance is een geheim agent. James Bond, maar dan maximaal uitvergroot.”

Niet iets wat je bij jezelf herkent?
“Typische journalistenvraag. Nee, totaal niet. Maar aan de andere kant toch ook weer wel. In vroeger tijden, toen er nog geen spelcomputers waren en we op straat met een houten pistooltje soldaatje speelden of cowboytje en indiaantje, dan waande je je een soort Lance.”

Lance is natuurlijk zo zelf-verzekerd omdat hem later in de film alles wordt ontnomen?
“Precies, dat is een van de dubbele lagen in dit verhaal! Op een bepaald moment verandert hij in een duif en dan heeft hij de steun van Walter nodig. Vanaf dat moment lijkt het echt een vet gemaakte Amerikaanse actiefilm; vol snelheid, achtervolgingen en knallen.”

Kun je een voorbeeld geven?
“Er zit een scène in waarin Lance als duif achtervolgd wordt door alles en iedereen. Je vliegt en zweeft met hem mee terwijl de kogels rond je hoofd knallen. Denk aan die series die je dertig jaar geleden zag, zoals ‘Miami vice’ en ‘The dukes of Hazzard’, maar dan beter, want ze zijn nu stukken verder op filmgebied.”

Heb je wel vaker een stem ingesproken?
“Jawel, maar dat was slechts een minirolletje: een schildpad in de film ‘Sammy’s avonturen’. Nu ben ik bijna continu aan het woord, dat viel best tegen.”

Was het zo zwaar?
“Je kon me bijna opdweilen. In de Engelstalige versie doet Will Smith de stem, en die is onnavolgbaar. Ik raakte bijna mijn stem kwijt omdat ik dat wilde evenaren. Ik moest de laatste woorden er echt uitpersen.”

Beweeg je dan ook mee?
“Dat moet. Je hebt geen keus, er zit zoveel actie in! Dan kun je niet als een deftige acteur op je stoel blijven zitten en je tekst oplezen. Je moet echt met de billen bloot en alles geven.”

Kun je eigenlijk goed een duif nadoen?
“Haha. Ik heb geprobeerd het geluid na te doen dat Will Smith deed en ik hoop dat ik in de buurt kom. Het zat tussen een hond en een vogel in en het was een echte aanslag op mijn stem. Ik hoop dat niemand ooit vraagt of ik dat geluid nog een keer wil maken.”

Vandaag op TV