TV Krant

Le mans '66 (2019)


LeMans1.jpg
Tegenwoordig gaat het in de F1 tussen Mercedes, Ferrari en ‘onze’ Max. In 1966 probeerde het Amerikaanse autobedrijf Ford de onaantastbare Italianen van Ferrari te verslaan. I

In een poging jongeren te verleiden Ford-auto’s te kopen, probeert het Amerikaanse merk zijn saaie imago af te schudden. Ze willen snel en flitsend gevonden worden, net als het Italiaanse Ferrari, en willen dus de 24 uur van Le Mans winnen met een nieuwe, snelle raceauto. Daarvoor vragen ze ontwerper Shelby (Matt Damon) en de roekeloze coureur Miles (Christian Bale). Een probleem bij het maken van zo’n soort film is natuurlijk dat een etmaal lang rondjes racen dodelijk saai is, zelfs in een tijd dat er nog veel ongelukken gebeurden met grote explosies.

Luchtweerstand
Gelukkig wordt dat racen spaarzaam in beeld gebracht, tot de allesbeslissende wedstrijd. Dan leven we inmiddels volop mee met de hoofdrolspelers, die binnen Ford flink worden tegengewerkt door de PR-afdeling, die de veel te eerlijke Miles wil lozen. Desondanks maakt het duo flinke vorderingen. Ze controleren met touwtjes op de wagen de luchtweerstand en bedenken een plan om de onbetrouwbare remmen tijdens de race te vervangen. Toch blijven de risico’s groot en dat zien we goed door de ogen van het zoontje van Miles, dat erg bezorgd is dat zijn vader iets overkomt. ‘Le Mans ‘66’ is knap drama, zelfs voor kijkers die niets met autosport hebben.

Vandaag op TV