TV Krant

Kapsalon Romy (2019)


KapsalonRomyl.jpg
In de familiefilm ‘Kapsalon Romy’ wordt het thema alzheimer op een toegankelijke manier aangesneden. De tienjarige Romy gaat elke middag op bezoek bij haar oma Stine, die zich steeds vreemder gaat gedragen.

Het team achter ‘Kapsalon Romy’ heeft veel ervaring met familiefilms. Scenarioschrijfster Tamara Bos won eerder al prijzen voor de scripts van onder andere ‘Minoes’ en ‘Brammetje Baas’. Regisseuse Mischa Kamp viel ook in de prijzen voor onder andere ‘Het paard van Sinterklaas’ en de Telefilm ‘Jongens’. Bos en Kamp werkten voorheen samen aan twee sinterklaasfilms, zodat deze nieuwe samenwerking niet uit de lucht komt vallen. Wel is de gebruikte thematiek ditmaal wat serieuzer dan in de sinterklaasfilms. ‘Kapsalon Romy’ is dan ook een bewuste poging om dementie meer bespreekbaar te maken. In dit geval is het de oude kapster Stine (Beppie Melissen) die langzaamaan alzheimer ontwikkelt. Stine’s dochter, de gescheiden Margot (Noortje Herlaar), heeft een nieuwe baan en vraagt Stine om na schooltijd haar tienjarige dochter Romy (Vita Heijmen) op te vangen. Stine ziet dat aanvankelijk niet zo zitten, maar ze stemt toch toe om Margot uit de brand te helpen.

Bekend pad
Hier volgt het script een bekend pad; de relatie tussen de strenge oma en het jonge meisje loopt in het begin stroef, maar naarmate oma warriger wordt en meer hulp van Romy nodig heeft in de kapsalon, groeien de twee naar elkaar toe. Margot heeft eerst niet door dat haar moeders toestand verslechtert, maar Romy ziet het vreemde gedrag van nabij. Zo kan oma ineens het wisselgeld voor de klanten niet meer uitrekenen en ligt er een boek in de koelkast. De film is eenvoudig van opzet, maar wel effectief. Hij is mede door het overtuigende spel van vooral oma en kleindochter humoristisch en ontroerend. Wel is het eind wat clichématig. Oma’s laatste wens die wordt vervuld is een te gemakkelijk slot voor zulke ervaren film-makers, al zal er geen kind zijn dat daarover valt.

Vandaag op TV