TV Krant

Britt-Marie was hier (2019)


BrittMarie_Beeld.jpg
Na het succes van ‘Een man die Ove heet’ is ook deze tragikomedie van de Zweedse schrijver Fredrik Backman verfilmd. De 63-jarige Britt-Marie verlaat na veertig jaar huwelijk haar man en wordt voetbaltrainer.

Er zijn veel Zweedse schrijvers die ook internationaal enorm aanslaan. Nog afgezien van de talloze detectiveschrijvers zagen we de afgelopen jaren het succes van Marianne Fredriksson (‘Anna, Hanna en Johanna’), Stieg Larsson (‘Millennium’), Jonas Jonasson (‘De 100-jarige man die uit het raam klom…’) en Fredrik Backman. Van die laatste is nu opnieuw een roman verfilmd: ‘Britt-Marie was hier’. De Britt-Marie (Pernilla August) uit de titel is een vrouw van 63 jaar die al veertig jaar nauwgezet en zonder klagen tot in de puntjes het huishouden bestiert voor haar hardwerkende man Kent (Peter Haber). Op een dag echter is de maat vol en verlaat ze hem.

Memorabel personage
Via een uitzendbureau vindt ze een baantje als jeugdwerker en voetbalcoach van het jeugdteam in het kleine plaatsje Borg. Ze neemt aarzelend haar intrek in het clubhuis, maakt de boel eens goed schoon en weet verder niet wat ze moet doen. Ze weet niets van voetbal en heeft geen ervaring met tienjarige kinderen. De lokale politieman Sven (Anders Mossling) helpt haar gelukkig een beetje op weg en ze vindt een kamer in huis bij Bank (Malin Levanon), de slechtziende en chagrijnige dochter van de overleden oud-trainer.

De film is simpel en voorspelbaar, maar wel sympathiek en droogkomisch. Pernilla August zet een treurig maar memorabel personage neer.

Vandaag op TV