TV Krant

The man who stole Bansky (2019)


TheMan.jpg
De Italiaanse documentaire ‘The man who stole Banksy’ gaat over een ­kunstwerk van de beroemde kunstenaar Banksy op een muur in ­Bethlehem.
Die werd te koop gezet op eBay. Mag dat zomaar?

Het werk van de nog altijd anonieme straatkunstenaar Banksy weet de wereld telkens te verrassen. Op onverwachte plekken duikt zijn werk op, veelal op straat en vrijwel altijd met humor en een politiek geëngageerde boodschap. Banksy’s faam is inmiddels zo groot dat zijn schilderij ‘Meisje met ballon’ vorig jaar op een veiling 1,1 miljoen euro opbracht. Direct na de verkoop werd het werk verminkt door een versnipperaar die door Banksy als ‘geintje’ in de lijst was ingebouwd. Of was dit een ludiek en geniaal protest van Banksy tegen de ver­commercialisering van kunst? Deze documentaire gaat meer over dit commerciële aspect van kunst dan over de man die in de titel wordt opgevoerd. Die man is Walid the Beast, een forse Palestijn in Bethlehem, die zijn verhaal met enige trots vertelt.

Muur in musea
In 2007 was Banksy in Palestina, waar hij op een muur een tekening achterliet van een Israëlische soldaat die de papieren van een ezel controleert. Een duidelijke verwijzing naar de zeer strenge grenscontroles van de Israëliërs. De Palestijnen zelf zagen er de humor niet van in: ze vonden dat ze als ezels werden afgebeeld. Walid zag een kans. Hij zaagde de vier ton zware muur los, bevrijdde zijn buurtgenoten van de verfoeide tekening en ver­kocht de muur op eBay.
Die muur reisde daarna de wereld over en dook op in diverse gerenommeerde musea. Regisseur Marco Proserpio interviewt Walid, kunstenaars, galeriehouders en kunstcritici. De vraag rijst: van wie is straatkunst? Van de kunstenaar? Van de eigenaar van de muur? Van het publiek? Iggy Pop praat het geheel aan elkaar. Onderhoudende film.

Vandaag op TV