TV Krant

Le grand bain (2019)


LeGrandBain.jpg
‘Le grand bain’ trok in eigen land al ruim vier miljoen bezoekers. De film gaat over acht mannen, met ieder zo z’n eigen problemen, die samen een herenteam synchroonzwemmen vormen.

Het recept voor een feelgoodfilm is vrij eenvoudig: geef een groep mensen een onmogelijke taak en laat ze hier heel hard voor trainen. Hoe ongeschikter ze lijken voor die taak, hoe leuker het wordt. Het werkte in ‘A league of their own’ (vrouwen die gaan honkballen), ‘Lagaan’ (arme Indiase boeren die het met cricket opnemen tegen de Britten) en natuurlijk ‘The full Monty’ (werkloze Britse staalarbeiders die een stripteaseshow gaan doen). Die laatste titel vormt welhaast het sjabloon voor de Franse publiekstrekker ‘Le grand bain’. In dit geval zijn het acht mannen met issues, zoals de al twee jaar depressieve Bertrand (Mathieu Amalric), de nooit doorgebroken rockster Simon (Jean-Hugues Anglade) en de op een faillissement afstevenende zakenman Marcus (Benoît Poelvoorde).
Ze worden gecoacht door de van alcohol afkickende oud-zwemster Delphine (Virginie Efira) en de in een rolstoel zittende Amanda (Leila Bekhti).

Prettige film
Het wekelijkse zwemuurtje van de mannen wordt pas serieus als ze zich uit baldadigheid inschrijven voor de WK Synchroonzwemmen. Nu moeten ze echt aan de bak. Natuurlijk doen zich daarbij allerlei problemen voor. Zo is er geen geld om zwembroeken en badjassen te kopen, laat de conditie van de heren te wensen over en worden ze door buitenstaanders bestempeld als mietjes. De film neemt in de aanloop ruim de tijd om de verschillende personages te introduceren, maar naarmate het toernooi nadert wordt het tempo opgevoerd. De zware trainingssessies lijken rechtstreeks ontleend aan ‘Rocky’. Gilles Lellouch, die vooral bekend is als acteur, was hier verantwoordelijk als regisseur en co-scriptschrijver. Hij is erin geslaagd een prettige film te maken, met bovendien een fraaie finale, maar zal met deze film niet in de buurt komen van de vier Oscarnominaties die ‘The full Monty’ destijds kree

Vandaag op TV