TV Krant

Het wonder van Le petit prince (2019)


Hetwonder1.jpg
Menigeen zal het Franse kinderboek ‘Le petit prince’ gelezen hebben in de vertaling als ‘De kleine prins’. Deze documentaire toont wat dit boek betekent voor sprekers van vier exotische talen.

De Franse oorlogsvlieger Antoine de Saint-Exupéry schreef het boekje ‘Le petit prince’ in 1943, een jaar voordat hij met zijn vliegtuig werd neergehaald en spoorloos verdween in de Middellandse Zee. Pas in 2004 werd zijn vliegtuig teruggevonden op zestig meter diepte. ‘Le petit prince’ bereikte sinds de verschijning een wereldwijd publiek met tachtig miljoen verkochte exemplaren. De hoofdpersoon van het boek is een blond prinsje dat op een kleine planeet leeft, met enkele vulkanen en een roos. Wanneer hij de aarde bezoekt, verwondert hij zich over de kromme logica van de volwassenen op aarde. De documentaire begint in de Sahara, waar ook de kleine prins op aarde terechtkomt. Filmmaakster
Marjoleine Boonstra, bekend van o.a. ‘Among horses & men’, bezoekt in totaal vier taalgebieden waar ‘Le petit prince’ in een kleine of bedreigde taal is of wordt vertaald.

Inspirerend beeld
In de Sahara treft Boonstra een Berbergezin dat ‘Le petit prince’ kent in de vertaling in de lokale taal Tamazight. Hierna bezoekt ze Lapland, waar een Finse vertaalster bezig is het boek over te zetten in de taal Sami, een taal die ze vroeger zelf niet mocht spreken. In El Salvador is een vertaler bezig om de tekst om te zetten in de bijna verdwenen indianentaal Nawat, met behulp van drie hoogbejaarde ongeletterde vrouwen die de taal nog machtig zijn. In Parijs spreekt Boonstra met in ballingschap levende Tibetanen die het boek graag in hun eigen taal zien verschijnen. De film laat zien wat het boek voor deze mensen betekent. De wijsheden en opvattingen in het boek blijken een universele waarde in zich te dragen, die wereldwijd wordt herkend en gewaardeerd. De geportretteerde lezers en vertalers vertellen ieder hun eigen persoonlijke verhaal, dat soms vol tragedie zit. Al met al schetst Boonstra een fraai en inspirerend beeld van mensen in verre streken die in veel opzichten erg op ons lijken.

Vandaag op TV